Ga door naar hoofdinhoud
Split the Risk banner

Leer risicovol verkeersgedrag herkennen met Split the Risk!

Met het scholierenprogramma Split the Risk! willen we jongeren meer laten stilstaan bij (de gevolgen van) risicovol gedrag in het verkeer. Help jij je leerlingen al veilig op weg? Bekijk hieronder of dit lespakket iets is voor jouw klas!

Doel

Jongeren leren ze hoe ze hun eigen risicovolle gedrag in het verkeer kunnen inschatten en verkleinen.

Doelgroep

10 - 14-jarigen

Aanpak

Met een persoonlijkheidstest krijgen de leerlingen inzicht in hun eigen gedragskenmerken. Tijdens het Testlab experimenteren ze op een praktische en uitdagende manier met hun zintuigen, reactie- en inschattingsvermogen. Aan de hand van een filmpje analyseren ze als een ware rechercheur een risicovolle verkeerssituatie (CSI-analyse).

Als docent krijg je toegang tot een online handleiding en alle lesmaterialen. Alle leerlingen krijgen een papieren werkboek dat ze gebruiken tijdens de gastles en de vervolgles.

Wat houdt Split the Risk! in?

Afleiding speelt een belangrijke rol bij verkeersongelukken bij jongeren in de leeftijd van 10-14 jaar. Ze luisteren op hun fiets meer naar muziek, kletsen met elkaar en kijken twee keer zo vaak op hun telefoon als volwassenen. Veel ongelukken kunnen voorkomen worden als zij een fractie van een seconde stilstaan bij de risico's die ze nemen. Hiervoor ontwikkelden we het scholierenprogramma Split the Risk!. Speciaal voor leerlingen uit de bovenbouw van basisscholen (groep 7 en 8) en de onderbouw van de middelbare school (klas 1 en 2).

Met lespakket Split the Risk! krijgen scholieren inzicht in hun eigen persoonskenmerken, risicovol gedrag en de werking van het lichaam. Ze leren risico’s als gevolg van afleiding in het verkeer te verkleinen. Aan de hand van een persoonlijkheidstest, een aantal experimenten en filmpjes van herkenbare situaties krijgen de leerlingen inzicht in: 

  • Risicovol gedrag in het verkeer en mogelijke gevolgen.
  • De relatie tussen eigen persoonskenmerken en hun eigen risicogedrag.
  • De werking van hun zintuigen, reactie- en inschattingsvermogen.
  • Mogelijkheden en manieren om risico’s in te schatten en daarmee te verkleinen.

CROW score

Split the Risk! is in 2022 door het CROW voor de Toolkit Permanent Verkeerseducatie beoordeeld met 49 van de 50 sterren. 

Lees meer

Aan de slag

Aan de slag met Split the Risk!? Het lespakket bestaat uit de volgende onderdelen: de persoonlijkheidstest, het Testlab en de CSI-analyse. Daarnaast bevat het lesuitbreidingen en differentiatieopdrachten voor HAVO/VWO.
Downloads

Lesonderdelen Split the Risk

1.    Persoonlijkheidstest
De leerlingen kijken een introductiefilm en maken daarna de persoonlijkheidstest. Hiermee brengen ze hun eigen gedragskenmerken in kaart en koppelen ze die aan verkeers(on)veilig gedrag.

2.    Het Testlab
De leerlingen experimenteren op een praktische en uitdagende manier met hun zintuigen en reactie- en inschattingsvermogen in risicovolle situaties. Ze ontdekken via verschillende testjes de (on)mogelijkheden van hun zintuigen en hun eigen lichamelijke kwaliteiten.

3.    CSI-Analyse
De leerlingen analyseren risicovolle situaties in een filmpje over een herkenbare verkeerssituatie.

placeholder
Bestel nu

Split the Risk! gratis verkrijgbaar in verschillende provincies

De provincies Friesland, Gelderland, Limburg en Zuid-Holland hebben verkeersveiligheid onder jongeren hoog in het vaandel staan. Er zijn door deze provincies daarom subsidies vrijgemaakt om het lespakket, inclusief les van een gastdocent, kosteloos aan te bieden.
Bestel nu

Gratis lespakketten in de volgende provincies

Provincie Friesland
Reserveer Split the Risk! via stichting SBV, door een e-mail te sturen naar coördinator Klaas Kloosterman: klaas@stichtingsbv.nl 

Provincie Gelderland
Bestel het lespakket via Totally Traffic.

Provincie Limburg
Bestel Split the Risk! en reserveer de gastles via het ROVL.

Provincie Zuid-Holland
Bestel het lespakket via Totally Traffic.

Samenwerken op dit onderwerp?

Thema

Verkeersveiligheid

Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.

Meer over dit thema
placeholder