Verkeersveiligheid
Inzicht in verkeersslachtoffers provincie Utrecht in 2018
Data van Regionale Ambulancevoorzieningen geven in de provincie Utrecht drie keer meer verkeersslachtoffers dan alleen politiedata.
Status
Onderzoek type
Onderzoek
Om het aantal verkeersslachtoffers te verlagen, moeten we niet alleen onderzoeken waar verkeersongevallen plaatsvonden, maar vooral ook wat er is gebeurd en waardoor het ongeval is ontstaan. In de provincie Utrecht leidt samenwerking tussen de regionale overheid, de spoedzorg en VeiligheidNL tot een unieke registratie van verkeersslachtoffers.
In deze rapportage hebben we voor de provincie Utrecht over het jaar 2018 ambulancedata over verkeersslachtoffers vergeleken met politiedata.
Ambulancedata versus politiedata
Het aantal verkeersslachtoffers dat we meten op basis van politiedata én ambulancedata ligt driemaal hoger dan het aantal verkeersslachtoffers dan het aantal verkeersslachtoffers dat enkel bepaald wordt door de politieregistratie. Ook is uit dit onderzoek gebleken dat ambulancedata meer gedetailleerde informatie geeft over de toedracht van verkeersongevallen, dan politiedata.
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Verkeersveiligheid
Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.