Ga door naar hoofdinhoud
Fietsers in Utrecht

Meer inzicht in verkeersslachtoffers voor de provincie Utrecht

Voor verkeersveiligheidsbeleid is uitgebreide informatie over verkeersongevallen heel belangrijk. De huidige politieregistratie over verkeersslachtoffers is niet toereikend, vooral omdat informatie over eenzijdige fietsongevallen ontbreekt.
De provincie Utrecht en VeiligheidNL gaan samenwerken met de Spoedeisende Hulp (SEH) afdelingen en Regionale ambulancevoorzieningen, via onderzoek moet duidelijk worden of hun data over verkeersslachtoffers de data van de politieregistratie kan verrijken.

De provincie Utrecht zet in op een zo effectief en efficiënt mogelijk verkeersveiligheidsbeleid. Brede informatie over ongevallen en daarmee de verkeers(on)veiligheidssituatie is daarbij essentieel. De huidig gebruikte informatie op basis van politiedata voldoet niet.

VeiligheidNL heeft samen met de provincie Utrecht Spoedeisende Hulp-afdelingen en Regionale Ambulancevoorzieningen gevraagd om informatie die zij vastleggen ten behoeve van het medisch zorgproces te (anoniem) te ontsluiten ten behoeve van verkeersveiligheidsbeleid.

Het resultaat is een nieuwe registratie van verkeersslachtoffers die niet alleen meer verkeersslachtoffers, maar ook meer detailinformatie over verkeersongevallen bevat dan politiedata.

Data over verkeersslachtoffers die voor het medisch zorgproces verzameld zijn door SEH-afdelingen en Regionale Ambulancevoorzieningen zijn van onschatbare waarde voor verkeersveiligheidsbeleid.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Verkeersveiligheid

Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.

Meer over dit thema
placeholder