Ga door naar hoofdinhoud
Klas mbo scholieren leerlingen

MBO: gezond gehoor lespakketten

Aandacht voor een gezond gehoor bij studenten en docenten is belangrijk. Wat kun je als MBO instelling doen om de oren van studenten gezond te houden? Gebruik daarvoor ons lesmateriaal.

Doel

Het doel van het lesmateriaal is dat studenten na afloop meer kennis hebben over de werking van het gehoor en het ontwikkelen van gehoorschade, waardoor hun risicogedrag en kans op gehoorschade afneemt.

Doelgroep

MBO leerlingen van 16 tm 20 jaar. 

Aanpak

Speciaal voor het MBO ontwikkelden we een voorlichtingslessen. In minder dan een uur tijd leren de studenten over de werking van het gehoor en geluid, het belang van een gezond gehoor en wat de oorzaken en gevolgen zijn van een gehoorbeschadiging. Studenten ontvangen nuttige tips zodat ze zelf weten hoe ze gehoorschade kunnen voorkomen. Met behulp van de uitleg in het materiaal kan iedere docent de les zelf geven.

Het pakket bestaat uit verschillende lesmodules die als één volledig lespakket, maar ook los van elkaar kunnen worden gebruikt. Op die manier kan de docent de lesmodules gebruiken die voor zijn studenten het meest relevant zijn.

Als MBO instelling help je mee studenten om veilig met hun gehoor te leren omgaan. Voor het MBO hebben we diverse materialen om aandacht te besteden aan het gehoor, gehoorschade en de preventie ervan.

Aan de slag

Download

Voorlichtingsles

De onderwerpen van het lespakket zijn:

  • Piep in je oor
  • Hoe ontstaat gehoorschade
  • Gehoorschade, soorten en cijfers
  • Oorcheck en oordoppen
  • Muziekspelers
  • Wie is verantwOORdelijk
  • Hoe hard is het (Vrije tijd)
  • Hoe hard is het (Werk; speciaal voor beroepen waar je in aanraking komt met hard geluid)
  • Voorkom gehoorschade, maak je plan

De lesmodules duren 15 tot 30 minuten. Het materiaal is voorzien van een uitgebreide docenthandleiding en is gekoppeld aan de informatie op www.oorcheck.nl. 

 

placeholder
Advies

Veilig volume schoolfeesten

Hoe zorg je voor een veilig volume tijdens schoolfeesten? Bekijk hier onze handreiking.
Ons advies
placeholder
Test

Test je leefstijl

Testjeleefstijl.nl helpt studenten goed voor zichzelf te zorgen. Er is aandacht voor diverse thema’s, waaronder gehoorschadepreventie binnen het thema ‘Gehoor & Muziek’. Met de online hoortest ‘Oorcheck’ én een vragenlijst krijgen studenten meer inzicht in de kwaliteit van hun gehoor en risicogedrag ten aanzien van gehoorschade. Direct na het invullen van de test ontvangen studenten de uitslag, met tips en adviezen om waar nodig hun gedrag aan te passen en zo het risico op gehoorschade te verminderen.
Naar de test
placeholder
Onderzoek

EarAct

Waarom meedoen? Gehoorschade is helaas een toenemend probleem, zeker bij jongeren. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat bijna de helft naar muziek luistert op een volume van 70% of hoger (bijvoorbeeld met een koptelefoon op de telefoon), een geluidsniveau dat het risico op gehoorschade vergroot. 13% van de jongeren kreeg een negatieve uitslag op de hoortest, dat op beginnende gehoorschade duidt. Wat vragen we? Wij willen heel graag weten hoe je omgaat met wat harder geluid, denk aan het luisteren met een koptelefoon naar Spotify of Youtube. We vinden het interessant om te weten waarom je keuzes maakt rond hard geluid, of bijvoorbeeld waarom je wel of geen gehoorbescherming kiest.
Naar het onderzoek

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Lisanne de Regt
Consultant gehoorschadepreventie
Lisanne de Regt
Lisanne de Regt, consultant bij VeiligheidNL op het gebied van gehoorschadepreventie.

Meer over onderwerpen:

Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder