Ga door naar hoofdinhoud
Senioren op de fiets

Doortrappen: veiliger fietsen tot je 100ste

Doortrappen is een programma dat ervoor zorgt dat senioren langer gezond, sociaal en zelfredzaam blijven door veilig te blijven fietsen. Dit initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft als doel ouderen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen, oftewel 'veiliger fietsen tot je 100ste'. Het programma wordt gecoördineerd door het ministerie en uitgevoerd door provincies en gemeenten, met medewerking van partners zoals VVN, VeiligheidNL, BOVAG, Fietsersbond en vele anderen.

Doel

Het doel van Doortrappen is om ouderen zo lang mogelijk fit en veilig te laten fietsen. Doortrappen motiveert hen om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen.

Doelgroep

Fietsers van 55 jaar en ouder.

Aanpak

Doortrappen biedt handige tips aan ouderen om zo veilig en zo lang mogelijk te blijven fietsen. Bijvoorbeeld over het veilig op- en afstappen van de fiets. Daarnaast is er informatie beschikbaar voor mensen die met senioren werken, zoals fysiotherapeuten, fietsenmakers en gymdocenten. In veel gemeenten is een Doortrappen coördinator aangesteld die samen met lokale organisaties zorgt voor diverse activiteiten in de gemeente.

Fietsslachtoffers zijn relatief vaak ouderen

Fietsen is in Nederland erg populair en gezond voor lichaam en geest. Helaas is er ook een keerzijde. Fietsslachtoffers zijn relatief vaak ouderen. In 2023 vonden 71.900 bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (SEH) plaats in verband met letsel door een ongeval met de fiets. De trend lijkt voorlopig nog door te zetten, het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen 10 jaar met 24% gestegen. Van alle fietsslachtoffers hoort de 55+er tot de grootste groep fietsslachtoffers (28.800). Een adequate training zoals Doortrappen geeft ouderen meer houvast om veilig te blijven fietsen.

placeholder
40%
van de slachtoffers die in 2023 een Spoedeisende Hulp bezochten, was 55 jaar of ouder
Cijfers en inzichten over fietsongevallen

Inhoud van het programma

In opdracht van de provincie Friesland geeft VeiligheidNL sinds 2023 fietsvalpreventie trainingen aan fysiotherapeuten in verschillende gemeenten in Friesland.  In de bijeenkomst voor senioren oefenen zij met hen hoe ze veilig kunnen blijven fietsen. De bijeenkomsten bestaan uit een theoretisch deel en een praktisch oefengedeelte en zijn gratis voor de deelnemers. 

Ben je fysiotherapeut in Friesland en getraind om fietsvalpreventie te geven? Dan kun je onderaan deze pagina's wervingsmaterialen downloaden of aanvragen bij Linda Oostrom via l.oostrom@veiligheid.nl. Heb je vragen? Neem contact met haar op via de receptie van VeiligheidNL. 

 

Contact

Doortrappen Friesland

De provincie Friesland heeft fietsveiligheid hoog in het vaandel staan. Op Fietsveiligheid verbeteren | Fryslan staat welke activiteiten de provincie opgezet heeft en welke communicatiemiddelen er beschikbaar zijn om de fietsveiligheid te verbeteren. Een van de programma's in Fryslân is Doortrappen. Het helpt senioren om zo lang mogelijk en veilig te kunnen fietsen. Door te fietsen blijven zij langer gezond, zelfstandig en in contact met andere mensen. Doortrappen Fryslân organiseert verschillende fietsactiviteiten in de buurt waar senioren gratis aan kunnen deelnemen. Lees meer over Doortrappen in Friesland.

Over fietsveiligheid en het belang van een fietshelm

Jeroen Poos over fietsveiligheid

Traumachirurg Jeroen Poos van het Frisius MC vertelt over letsel als gevolg van een fietsongeval en het belang van het gebruik van een fietshelm.

placeholder
De feiten over de fietshelm

16 april: dag van de fietshelm

Ook het dragen van een fietshelm kan een groot verschil uitmaken. Senioren zijn extra kwetsbaar vanwege het drukker wordende verkeer en de populariteit van de elektrische fiets. Maar ook omdat zo'n 1 miljoen Nederlanders bloedverdunners gebruiken, dit kan mogelijk hoofd- en hersenletsel verergeren na een ongeval. Op 16 april 2025 vindt de vierde editie van de landelijke Dag van de Fietshelm plaats. Het doel van deze dag is om het belang van het dragen van een fietshelm onder de aandacht te brengen en het vrijwillig gebruik van de fietshelm te stimuleren.
Lees meer over de fietshelm

Aan de slag

Ga aan de slag met Doortrappen.
Goede voorlichting fietsers

VeiligheidNL traint fysiotherapeuten

VeiligheidNL ondersteunt de fysiopraktijken bij de organisatie van de bijeenkomsten, voorziet hen van wervingsmaterialen en onderhoudt het contact met de Doortrappen coördinatoren van de provincie en gemeenten. Inmiddels zijn er in Fryslan zo'n 30 praktijken die de fietsvalpreventie bijeenkomsten organiseren en ambassadeur zijn van doortrappen. De senioren krijgen informatie over de fietshelm en worden eventueel doorverwezen naar een gespecialiseerde fietsenwinkel in de buurt. Ben je getraind om de fietsvalpreventie-training aan te bieden aan je clienten en wil je informatie of materialen bestellen? Neem contact op met Linda Oostrom.
Neem contact op voor meer informatie

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Linda Oostrom
Projectondersteuner
Linda Oostrom
Linda Oostrom werkt sinds 2022 bij VeiligheidNL als projectondersteuner voor de programma’s Verkeersveiligheid en Sportblessurepreventie.

Meer voor werkvelden:

Thema

Verkeersveiligheid

Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.

Meer over dit thema
placeholder

Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.