Kinderveiligheid
Leer nieuwkomers wat de risico’s zijn op verdrinking
Kinderen met een migratieachtergrond zijn vaker slachtoffer van verdrinking en dat moet veranderen. Speciaal voor gemeenten schreven we een handreiking met informatie en adviezen, die de zwemveiligheid van (jonge) nieuwkomers kunnen vergroten.
Goede voorlichting van de gemeente moet aantal ongelukken omlaag brengen
Veel jonge nieuwkomers en hun ouders zijn niet opgegroeid in de buurt van water en weten daardoor minder over de risico’s. Hierdoor zijn ze zich niet voldoende bewust van de gevaren van water en overschatten ze hun eigen zwemvaardigheid. Met alle gevolgen van dien.
Voorlichting en aandacht voor veiligheid
Bij deze groep is het belangrijk om goede voorlichting te geven over zwemveiligheid. Ook is het belangrijk dat ouders informatie krijgen over het belang van zwemles en wat zwemles inhoudt in Nederland, en dat er aandacht is voor de veiligheid van water in de gemeente. De gemeente kan hier een rol in spelen.
VeiligheidNL heeft daarom samen met Pharos, NRZ en GGD GHOR Nederland een handreiking gemaakt voor gemeenten, daarin staat wat zij allemaal kunnen doen voor het bevorderen van zwemvaardigheid. Download de handreiking hieronder.
Handreiking zwemveiligheid nieuwkomers
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.