Gehoorschadepreventie
Wat kunnen gemeentes doen aan gehoorschadepreventie?
Ook gemeentes kunnen gehoorschade voorkomen bij hun burgers, door te letten op het maximale geluidsniveau bij muziekfestivals en clubs. Lees hieronder onze adviezen.
Misschien niet zo bekend, maar de gemeente speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van gehoorschade bij evenementen. Wanneer ze vergunningen verlenen aan festivals en uitgaansgelegenheden waar luide muziek wordt gespeeld, kunnen ze letten op het maximale geluidsniveau. En dat is niet alleen prettig voor omwonenden, maar vooral ook veilig voor de bezoekers en werknemers van het evenement.
We adviseren om een maximum geluidsniveau van 103 decibel te hanteren. Andere belangrijke maatregelen die gemeentes kunnen nemen, is het ter beschikking stellen van gehoorbescherming en informatievoorziening aan bezoekers. Lees meer tips over het organiseren van gehoorvriendelijke uitgaansgelegenheden.
Deze afspraken zijn in lijn met het Derde Convenant Preventie Gehoorschade Muzieksector, dat in 2018 is (her)ondertekend door:
- de Staatssecretaris van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
- VVEM en VNPF (brancheorganisaties van festivals, poppodia en evenementen)
- LKvV (Landelijke Kamer van (studenten)Verenigingen)
- NL Actief (branchevereniging van erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven)
- NVBF (brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters)
- GGD GHOR
- VeiligheidNL
De afspraken zijn niet gemaakt met discotheken en kroegen, waardoor het extra belangrijk is dat de gemeente hier aandacht voor heeft.
Handreiking GGD
De Werkgroep Geluid, vakgroep Milieu & Gezondheid heeft een Handreiking Gehoorschade Jongeren opgesteld, bedoeld om gemeenten handvatten te bieden om gehoorschade bij bezoekers van festivals, concerten en andere evenementen te voorkomen.
Lees meer over wat werkt bij de preventie van gehoorschade.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Gehoorschadepreventie
Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.