Gehoorschadepreventie
WHO: 1,1 miljard jongeren risico op gehoorschade
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat wereldwijd 1,1 miljard jongeren risico lopen op blijvende gehoorschade, zoals gehoorverlies en tinnitus.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt in februari 2015 dat wereldwijd 1,1 miljard jongeren en jongvolwassenen risico lopen op blijvende gehoorschade, zoals gehoorverlies en tinnitus (oorsuizen). Uit studies in ontwikkelde landen blijkt dat de helft van de mensen tussen 12 en 35 jaar naar te hoge volumes op muziekspelers luistert en 40% aan te harde muziek wordt blootgesteld in clubs, kroegen en tijdens sportevenementen.
De WHO adviseert om het volume op persoonlijke muziekspelers lager te zetten, een goede afsluitende koptelefoon te gebruiken en oordoppen te dragen tijdens het uitgaan. Overheden wordt geadviseerd om wetgeving te ontwerpen voor het beperken van vrijetijdslawaai en om het bewustzijn onder de mensen te vergroten.
Download het volledige rapport
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Gehoorschadepreventie
Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.