Valpreventie
Jonge 65-plusser steeds vaker met ernstig letsel op spoedeisende hulp na val
Het aantal 65-plussers dat met ernstig letsel door een val werd behandeld op de Spoedeisende hulp is de afgelopen tien jaar met 17 procent gestegen. Voor de jongere groep van 65- tot 75-jarigen is deze stijging zelfs 22 procent, zo blijkt uit nieuwe cijfers van VeiligheidNL. Door de dubbele vergrijzing, toenemende druk op de (ouderen)zorg en stijgende zorgkosten, is valpreventie urgenter dan ooit.
Het kenniscentrum voor letselpreventie roept samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op tot actie. Op 30 september trappen zij de valpreventieweek af met landelijke publiekscommunicatie voor het initiatief 'Ik sta sterk'.
In 2023 werden in totaal 112.000 65-plussers op de Spoedeisende hulp (SEH) behandeld na een val. In drie van de vier gevallen was er sprake van ernstig letsel. Opvallend is dat 65-plussers ruim vier keer vaker op de SEH belanden door een val dan door een verkeersongeluk. Hoewel het absolute aantal SEH-bezoeken onder 65-plussers als gevolg van een val vier procent lager is dan in 2022, blijft de 10-jaarstrend (2014-2023) stijgen.
“Juist jonge 65-plussers kunnen maatregelen treffen om hun kwaliteit van leven voor de lange termijn te behouden. Dat begint bij het in kaart brengen van je valrisico, bijvoorbeeld door de online valrisicotest in te vullen. Want ben je eenmaal gevallen, dan is de kans op een nieuwe val groter. En het risico op een val neemt alleen maar toe naarmate je ouder wordt”, vertelt Wietske Hoekstra, consultant valpreventie bij VeiligheidNL. “Bij de groep 65- tot 75-jarigen zien we relatief minder hersenletsel en is bijvoorbeeld vaker sprake van een pols- dan heupbreuk. Hoewel dit letsel beter behandelbaar is, wil je het eigenlijk helemaal voorkomen. Vallen is niet normaal en hoort ook niet bij gezond ouder worden.”
Start communicatie Ik sta sterk
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en VeiligheidNL geven samen het startsein voor de valpreventieweek met de landelijke publiekscommunicatie ‘Ik sta sterk’. Deze communicatie ondersteunt lokale initiatieven in gemeenten, die de opdracht hebben gekregen om de Ketenaanpak Valpreventie op te zetten voor inwoners van 65 jaar en ouder. Samen met lokale zorgverleners creëren zij meer bewustwording bij de ouderen, sporen ze risicogroepen op en bieden zij valpreventieve cursussen aan. Gemeenten ontvangen sinds vorig jaar structureel geld vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord voor de implementatie van deze Ketenaanpak.
“Het doel van de cursussen is om de kwaliteit van leven te verbeteren voor deelnemers. We merken dat de meeste ouderen door de cursus makkelijker opstaan en lopen. Ook voelen ze zich beter in balans na de training”, vertelt Marion Russchen, fysiotherapeut en In Balans-docent. “Ze zijn ook bewust van hun gedrag en omgeving en letten meer op hoe en waar ze lopen. Soms zien ouderen er tegenop om de cursus voor een langere tijd te volgen, maar uiteindelijk is het vaak zo dat iedereen het jammer vindt als het afgelopen is.”
De valpreventieweek is dit jaar van 30 september tot en met 6 oktober.
Ook interessant voor jou
Meer over onderwerpen:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.