Ga door naar hoofdinhoud
Vrouw met koptelefoon

Hoe maak je jongeren bewust van gehoorschade door harde muziek?

Door online hoortesten zijn jongeren zich meer bewust van de gevolgen van blootstelling aan hard geluid. Dat neemt niet weg dat voorlichting over gehoorschade belangrijk blijft.

Zo schrijven Jan de Laat Ph.D, Laura van Deelen M.Sc. en Karin Wiefferink Ph.D in het artikel Hearing screening prevention of hearing loss in adolescents (2016), in het Journal of Adolescent Health.

Online hoortesten vergroten bewustwording over gehoorschade

De wetenschappers beschrijven in hun artikel dat er bewijs is dat jongeren hun gedrag veranderen na het testen van hun gehoor. Zelftesten vergroten de bewustwording onder jongeren over het risico  op gehoorverlies door hard geluid. Een voorbeeld van zo’n online zelftest is de

. Deze hoortest hebben we ontwikkeld in samenwerking met het LUMC en Amsterdam UMC. Op de website kan iedereen die dat wil zijn gehoor testen. 

Voorlichting voor jongeren is onmisbaar

Naast het doen van een hoortest moeten jongeren voorlichting blijven krijgen over het ontstaan van gehoorschade door hard geluid, en hoe ze dit kunnen voorkomen. Dr. de laat en collega’s denken dat de GGD deze voorlichting het beste op zich kan nemen. Ook kunnen GGD’en tijdens hun contactmomenten met jongeren vragenlijsten afnemen over risicogedrag, en jongeren oproepen om de Oorcheck te doen.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder