Sportblessurepreventie
Sporten draagt bij aan een gezond Nederland. Van de 10 miljoen Nederlanders die wekelijks sporten loopt bijna de helft een blessure op. Hierdoor moeten sporters tijdelijk of helemaal stoppen met sporten. Het programma sportblessurepreventie zet zich in om blessures te voorkomen door verantwoord sporten te stimuleren. Zodat mensen kunnen blijven voldoen aan de beweegrichtlijnen. We doen onderzoek naar het ontstaan van blessures wat werkt in preventie en zetten dit om in praktische adviezen.
Hoe werken wij?
Het Letselinformatiesysteem (LIS) en de leefstijlmonitor gebruiken we om sportblessures te monitoren. Vervolgens doen we onderzoek naar wat werkt als het gaat om preventie en zetten dit om in praktische adviezen in samenwerking met partners in het veld zoals sportbonden. Op basis van ernst, omvang, hinder en lange termijn gevolgen prioriteren we welke blessures we willen voorkomen en bij wie. En welke blessures we kunnen voorkomen, denk hierbij aan ontstaansmechanisme, beschikbare interventies en blessurebeleving van sporters. Samenwerking is hierbij essentieel. VeiligheidNL heeft kennis over effectieve blessurepreventie en gedragsverandering, sportbonden over de sport en sporters en (para)medici over behandeling van sportblessures. Op deze manier zetten we gezamenlijk effectieve interventies op en zorgen we voor de implementatie hiervan.
Ambitie
Onze ambitie is een gezond en vitaal Nederland. Verantwoord sporten en bewegen draagt hieraan bij. In 2040 moet 75 procent van de Nederlanders voldoen aan de beweegrichtlijnen. En willen we dat we de komende jaren de sprong van 50 naar 75 procent behalen, dan is het essentieel dat beginnende en ervaren sporters niet meer verzuimen of uitvallen. Sportblessurepreventie dient een integraal onderdeel te zijn van verantwoord sporten en bewegen.
Voor wie?
We geven voorlichting over effectieve blessurepreventie en gedragsveranderingsprogramma’s bij sportbonden, trainers, fysiotherapeuten, sportartsen en huisartsen.