Ga door naar hoofdinhoud
Jongen met koptelefoon in OV

Gehoorschadepreventie

Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies en één op de zeven kinderen tussen 9 en 15 jaar heeft beginnende gehoorschade. Het programma Gezond Gehoor heeft als doel gehoorschade door hard geluid te voorkomen. Gehoorschade is onomkeerbaar en kan veel impact hebben op je leven. Voor effectieve preventie kijken we naar hoe vaak gehoorschade voorkomt, wat ontwikkelingen zijn in risicogedrag en wat werkt in preventie.

Hoe werken we?

Voor effectieve gehoorschadepreventie kijken we naar hoe vaak gehoorschade voorkomt, wat ontwikkelingen zijn in risicogedrag en wat werkt in preventie. Wij richten ons met name op versterkte muziek en muziekdragers (zoals koptelefoons, oortjes, mobiel etc). Hiervoor werken we samen met de Gezonde School en I Love My Ears. Daarnaast hebben we een belangrijke rol in het Derde Convenant Preventie Gehoorschade en werken we op het gebied van onderzoek nauw samen met het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam Universitair Medische Centra (UMC).

Ambitie

Als kenniscentrum voor letselpreventie  dragen wij bij aan de preventie van gehoorschade en streven we drie doelen naar:

  1. Voorkomen van vermijdbare gehoorschade;
  2. Jaarlijks testen van gehoor via online tools om gehoorschade tijdig te onderkennen;
  3. Structureel aandacht voor gehoorschadepreventie in basis- en middelbaar onderwijs.

Om deze doelen te realiseren doen we onderzoek naar blootstelling en risicogedrag in bijvoorbeeld werkomgeving en vrijetijd. Ontwikkelen we effectieve interventies en strategieën om gehoorschade te voorkomen en zijn we als convenantpartij verbonden aan het Derde convenant preventie gehoorschade versterkte muziek.

Voor wie?

Wij delen onze kennis actief met professionals en intermediairs in branches waar versterkt geluid wordt geproduceerd. Denk hierbij aan uitgaansgelegenheden, fitnessclubs of studentenverenigingen. Daarnaast werken we samen met de Gezonde School, de GGD en CORPUS als het gaat om voorlichting en gehoorscreening bij kinderen en jongeren. Bij werkgevers doen we gehoorscreenings en risico-inventarisaties om blootstelling aan te hard geluid te voorkomen.

placeholder

Meer weten?

Wil je meer weten over gehoorschadepreventie, samenwerken of gebruikmaken van onze hoortesten of andere materialen die we beschikbaar hebben, neem dan contact op met Victor Zuidema, Programmamanager Gehoorschadepreventie.
Neem contact op