Valpreventie
In gesprek over valrisico’s
Ga het gesprek aan over valrisico's. Om je hier bij te ondersteunen hebben wij een toolkit ontwikkeld, die uit een aantal eenvoudige, praktische middelen bestaat. De tools zijn makkelijk in gebruik en kosten weinig tijd. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken of als geheel. We ontwikkelden deze toolkit samen met gedragspsychologen en kozen elke tool zorgvuldig op basis van wat volgens je collega’s haalbaar is, wat ouderen aanspreekt én wat effectief is om ouderen te motiveren.
Doel
In gesprek gaan met ouderen over valrisico's.
Doelgroep
Eerstelijnszorgverleners
Aanpak
Eenvoudige praktische middelen die helpen bij het aangaan van een gesprek over valrisico's
Eerste stap richting valpreventie
Je wil voorkomen dat cliënten vallen, maar een gesprek hierover kan lastig zijn. Want veel ouderen vinden het lastig om te erkennen dat ze een verhoogd valrisico (kunnen) hebben en staan dan ook niet open voor een gesprek. Met de toolkit geven we je een concreet stappenplan waarmee je binnen 10 minuten het verschil kan maken. De toolkit gebruik je om cliënten te helpen bij het zetten van een eerste stap richting valpreventie.
Gratis e-learning!
Gratis e-learning!
Praatkaart valpreventie (per set van 20 stuks)
€ 2,00 excl. BTW en evt. verzendkosten
Aan de slag
Onderdelen van de toolkit:Handleiding
Een korte handleiding met meer informatie over valproblematiek en wat jij kunt doen om het valrisico te verminderen. Download de handleiding.
Kaart inschatting valrisico
De kaart inschatting valrisico waarmee jij met eenvoudige vragen snel het valrisico in kunt schatten. Download de kaart inschatting valrisico.
Praatkaart
Een eenvoudige, korte praatkaart die jij samen met ouderen kunt doorlopen. Zij kunnen deze kaart ook zelf gebruiken om zo hun valrisico te verlagen. Je kunt het kaartje downloaden of bestellen. Je ontvangt ze in set van 20 stuks. Je betaalt alleen de portokosten.
Tips om het gesprek aan te gaan
Ervaringsverhalen
Een korte video waarin ouderen vertellen over hun ervaringen met valpreventie. Dit kun je gebruiken om het gesprek te openen en weerstand weg te nemen.
Ouderen motiveren voor valpreventie
Lees meer over gedragsinzichtenOp de hoogte blijven van nieuws over valpreventie?
Meld je aanMeer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.