Valpreventie
In Balans
In Balans is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Tijdens In Balans gaan ouderen in een groep, en onder begeleiding van een fysiotherapeut, oefentherapeut of MBvO-docent aan de slag om de kans op een val zo klein mogelijk te maken.
Doel
Voorkomen van valongevallen door ouderen bewuster te maken van risicofactoren en hun balans, conditie en zelfvertrouwen te verbeteren.
Doelgroep
Eerstelijnszorgverleners, Gemeente, GGD
Aanpak
Valpreventieprogramma gericht op zowel de bewustwording van risicofactoren als het verbeteren van balans, mobiliteit, conditie en zelfvertrouwen
Het beweegprogramma In Balans is geschikt voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder met een
Ervaringsverhalen
In deze video vertellen twee deelnemers van In Balans over hun ervaringen met vallen en In Balans.
Inhoud van het programma
In Balans bestaat uit voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. Het is een groepstraining en duurt veertien weken. Het programma bestaat uit:
- een informatiebijeenkomst (1,5 uur)
- drie cursusbijeenkomsten (1 keer per week, 2 uur per bijeenkomst)
- tien weken trainingsbijeenkomsten (2 keer per week een training van 1 uur).
- twee keer 1 uur functionele testjes na de training, 1 keer aan het begin en 1 keer aan het einde van het programma
De cursusbijeenkomsten bestaan uit handige oefeningen, tests en informatie over bewegen, evenwicht en valrisico. De trainingsbijeenkomsten bestaan uit oefeningen op basis van tai chi en zijn gericht op het verbeteren van fitheid, evenwicht en spierkracht.
Waarom werkt het?
In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve valpreventie. Zo weten we dat beweegprogramma’s die zich richten op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit het beste werken om de kans op een valongeval te verkleinen. Onderzoek toont aan dat ouderen na het volgen van de cursus In Balans 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.
Om deze effectiviteit te behalen is het belangrijk om In Balans uit te voeren met de volgende werkzame elementen:
- In Balans combineert balansoefeningen en functioneel trainen met kracht en Tai Chi
- Deelnemers aan In Balans trainen 2x 1 uur gezamenlijk en doen daarnaast huiswerkoefeningen om aan de gewenste belasting te komen (in totaal wordt er dus minimaal 3 uur getraind)
- Na de 13 weken durende interventie wordt doorgegaan met bewegen om de effecten te behouden
Wanneer wordt afgeweken van deze werkzame elementen van In Balans, gaat het ten koste van de effectiviteit van de interventie. Als er bijvoorbeeld slechts 1x per week in een groep getraind wordt, kun je mogelijk wel positieve effecten bereiken op bepaalde gezondheidsuitkomsten, maar is het onvoldoende om vallen te voorkomen. Wanneer zodanig wordt afgeweken van het In Balans protocol dat het ten koste gaat van tenminste één van de werkzame elementen, dan mag deze niet onder de naam ‘In Balans’ worden aangeboden.
In Balans is erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM.
Wat zijn de kosten?
De kosten van In Balans hangen af van de grootte van de groep, de locatie, de uitvoerders en de catering, zoals een kopje koffie of thee na afloop. In de voorbeeldbegroting zie je hoe de kosten voor In Balans en andere erkende valpreventieve beweeginterventies zijn opgebouwd.
Op de kaart!
Op de kaart!
De kaart geeft per postcodegebied een overzicht van de professionals die gecertificeerd zijn om In Balans, Otago of Vallen Verleden Tijd te geven.
Aan de slag
Ga ook aan de slag met In Balans! Dit kun je doen:Word In Balans-docent!
Flyer In Balans
Wil je ouderen werven voor of informeren over In Balans? Gebruik dan de flyer In Balans voor ouderen.
Cursusboek met o.a. informatie over valrisicofactoren en de oefeningen
Cursusboek voor deelnemersBeweegkaarten In Balans
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.