Ga door naar hoofdinhoud
Kind eet vrucht

Voedsel grootste boosdoener van verstikking

Dingen in hun mond stoppen is normaal gedrag voor jonge kinderen. Eerst zijn het hun eigen handjes, maar zodra ze kunnen grijpen, stoppen ze alles in hun mond wat binnen hun bereik is. Zo ontdekken ze de wereld, maar dat is uiteraard niet zonder risico. 
Adviseer je ouders over het voorkomen van verstikking? Hieronder geven we nuttige adviezen om dit te voorkomen, maar ook wat ouders kunnen doen als er toch iets misgaat.

Kleine kinderen stoppen van alles in hun mond. Knikkers, (knoopcel)batterijtjes en kleine onderdelen van speelgoed kunnen gevaarlijk zijn. Net zo gevaarlijk als druiven, stukjes appel of ander voedsel, waarin kinderen zich kunnen verslikken of zelfs stikken. Maar ook touwtjes en koorden die vastzitten aan bijvoorbeeld een capuchon, kunnen om de nek van een kind komen. 

Verstikking door voedsel

De grootste boosdoener van verstikking is voedsel. Adviseer ouders daarom altijd bij hun kind te blijven als ze iets eten, en ervoor te zorgen dat hun kind rustig zit tijdens het eten. Wijs ouders erop dat de stukjes eten voor hun dreumes of peuter niet te groot mogen zijn. Cherry-tomaatjes en druiven kunnen ze het beste halveren of in stukjes snijden.

Verstikking door kleine voorwerpen

Verstikking door kleine voorwerpen, zoals knikkers of batterijen, komt ook voor. Adviseer ouders om kleine voorwerpen buiten het bereik van hun kind te houden. Daarnaast is het van belang om speelgoed regelmatig te controleren op eventuele mankementen en losse onderdelen. 

Wat als het misgaat?

Het kan natuurlijk altijd een keertje misgaan. Dan is het belangrijk dat ouders weten wat ze moeten doen. Geef aan dat ouders voorzichtig kunnen proberen om het voorwerp met twee vingers uit de keel te halen. Of door met de vlakke hand op de rug tussen de schouderbladen te kloppen. Raakt het kind bewusteloos, laat ze dan direct 112 bellen. 

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je nog meer tips om verstikking bij kinderen voorkomen

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Mieke Cotterink
Expert Kinderveiligheid
Mieke Cotterink
Mieke is dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL.
Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder