Ga door naar hoofdinhoud
Knoopcelbatterijen

Klein batterijtje, groot gevaar

Spelen is niet alleen heel leuk voor kinderen, het draagt ook bij aan hun sociale en motorische vaardigheden. De ruimte krijgen om te spelen en te ontdekken is daarom erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Maar een oplettende blik van de ouder blijft belangrijk. Want soms zien kinderen dingen anders, en denken zij een snoepje in hun mond te stoppen, terwijl het een knoopcelbatterij is.

Elk uur van de dag belanden 20 kinderen met letsel op de eerste hulp na een ongeluk. Juist in en om het huis schuilen de risico’s. Kinderen zien dingen anders, zo ziet in hun ogen een fles bleek eruit als een fel gekleurd speeltje of een knoopcelbatterij als een snoepje.. Het komt dan ook regelmatig voor dat jonge kinderen ongemerkt een knoopcelbatterij inslikken. Met ernstig letsel of zelfs overlijden tot gevolg als er niet snel wordt gehandeld.

Wat is een knoopcelbatterij precies?

Een knoopcelbatterij is een klein plat batterijtje in een metalen busje met dekseltje. Er bestaan verschillende soorten knoopcellen in diverse afmetingen. Dit soort batterijtjes wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt in elektronisch speelgoed. Als een kind per ongeluk een knoopcel inslikt, kan deze in de slokdarm blijven steken. Door aanraking met de vochtige slijmvliezen kan een elektrisch stroompje ontstaan en dit kan ernstige, soms zelfs fatale, schade aanrichten.

Oproep aan ouders

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom roept VeiligheidNL ouders op om zich bewust te zijn van de gevaren van de knoopcelbatterij en er zo mee om te gaan dat het inslikken ervan wordt voorkomen. 

  • Bewaar knoopcelbatterijen altijd buiten het bereik van (kleine) kinderen in de originele verpakking. 
  • Controleer of het speelgoed van je kind knoopcelbatterijen heeft en of deze er in dat geval niet makkelijk uitgehaald kunnen worden. 
  • Gooi gebruikte batterijen direct weg als chemisch afval in de speciale batterijcontainers. 

Mocht een kind toch per ongeluk een knoopcelbatterij hebben ingeslikt. Bel 112 en geef je kind in de tussentijd frequent een lepel honing. Honing is een zwak zuur en helpt zo de schade in het lichaam te beperken.  

Europese richtlijn

Onlangs is er een

 gepubliceerd die artsen moet helpen bij het herkennen van een situatie waarbij een kind een knoopcelbatterij heeft ingeslikt. Snel handelen is daarbij erg belangrijk.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail updates over Kinderveiligheid.

Aanmelden

Aan de slag

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder