Ga door naar hoofdinhoud

Samen slapen met je baby in 1 bed leidt niet tot betere hechting

Het samen slapen van moeder en kind in 1 bed leidt niet tot een betere hechting tussen de ouder en het kind. Zo blijkt uit Brits onderzoek uit 2021.

Met een baby samen slapen in één bed gedurende de eerste zes maanden, heeft geen invloed op de mate van hechting tussen ouder en kind op de leeftijd van 18 maanden blijkt uit

Bron: Bed-Sharing in the First 6 Months: Associations with Infant Mother Attachment, Infant Attention, Maternal Bonding, and Sen
.

Het argument dat samen slapen met je baby goed zou zijn voor de hechting, wordt door dit nieuwe onderzoek dus niet bevestigd. De veiligste slaapplek voor een baby blijft het eigen bedje of wieg. 

18 maanden observatie

In het onderzoek werden 178 baby’s en hun moeders, 18 maanden lang gevolgd. Op 4 momenten is gevraagd aan de moeder hoe vaak de baby bij haar in bed slaapt gedurende de nacht. Vervolgens werd op twee manieren en op meerdere momenten gekeken naar de mate van hechting, zowel bij kind als de moeder.

Geen verband

Na analyse van de resultaten is geen verband gevonden tussen het samen slapen in één bed gedurende de eerste 6 maanden na de geboorte en de mate van hechting tussen moeder en kind, zowel niet in positieve als in negatieve zin.

Met andere woorden: het samen in één bed slapen in de eerste 6 maanden leidt niet tot een betere hechting tussen moeder en kind. En andersom, leidt het niet samen slapen in één bed, ook niet tot een minder goede hechting tussen moeder en kind.

Veilig slapen

Het eigen bedje is de veiligste oplossing. Het advies is om het bedje de eerste 6 maanden bij de ouders op de slaapkamer te zetten. Willen ouders de baby nog dichterbij, of een praktische oplossing voor de nachtelijke borstvoeding, dan is een aanschuifbedje (co-sleeper) een goede optie. 

Bron: Bilgin, A. and Wolke, D. Bed-Sharing in the First 6 Months: Associations with Infant Mother Attachment, Infant Attention, Maternal Bonding, and Sensitivity at 18 Months. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics: May 20, 2021.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder