Ga door naar hoofdinhoud
Kind op speeltoestel

Risicovol spelen in de kinderopvang: vind de balans!

Op de kinderopvang is veiligheid belangrijk. Dit kan heel goed samengaan met het bieden van risicovol spelen, want uiteindelijk is dit veilig spelen. Het helpt kinderen namelijk in hun ontwikkeling: het maakt ze sterker en ze leren risico’s beter in te schatten. Hoe kun je hier als kinderopvang ruimte aan geven en dit goed begeleiden?

Foto van Zeina Bassa
Auteur
Zeina Bassa

Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij er inderdaad een risico bestaat op een (kleine) verwonding, zoals een schaafwond of bult.

Kinderen leren hiervan! Niet alleen is het goed voor de motorische vaardigheden, balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn, ze leren ook risico’s beter inschatten en daardoor gevaar voorkomen. Kinderen krijgt meer zelfvertrouwen en wordt onafhankelijker. Wat weer belangrijk kan zijn voor hun doorzettingsvermogen als ze voor een uitdaging staan. Ze staan sterker in hun schoenen en kunnen beter conflicten oplossen.

Vind de juiste balans

Allemaal voordelen, dus. Toch vinden veel kinderopvangorganisaties het lastig om kinderen hiervoor de ruimte te geven. Je bent toch verantwoordelijk voor het kind van een ander. Daarnaast zijn er regels van de GGD waaraan je moet voldoen, en protocollen om aansprakelijkheid te voorkomen. Veel ouders hebben een over-beschermende houding, en collega’s maken zich snel zorgen.

Herken je dit? Het is belangrijk om met elkaar een goede balans te vinden, waarbij je samen kinderen beschermt tegen grote risico’s, maar ze ook leert omgaan met kleine risico’s.

Aan de slag: de Risicoach toolkit

VeiligheidNL helpt om risicovol spelen succesvol toe te passen op de kinderopvang. Speciaal hiervoor ontwikkelden we de

. Een online leeromgeving waarmee zowel pedagogisch medewerkers als beleidsmedewerkers voldoende kennis en inzicht krijgen om als kinderopvang stap voor stap aan de slag te gaan met risicovol spelen.


Je leert hoe je risicovol spelen kunt onderbouwen naar collega’s, ouders en inspectie, en hoe je risicovol spel kunt stimuleren en begeleiden. Ook geven we inspirerende voorbeelden en speelsuggesties om het toe te passen op de kinderopvang. Na het doorlopen van de toolkit met je team, zijn jullie allemaal volwaardige Risicoaches die risicovol spelen kunnen aanbieden in jullie dagelijks praktijk. 

Check hoe jouw organisatie scoort op het gebied van risicovol spelen

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Zeina Bassa
Consultant
Zeina Bassa
Zeina Bassa is consultant bij VeiligheidNL voor het thema Kinderveiligheid.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder