Ga door naar hoofdinhoud
welzijnsmedewerker met oudere dame

Valpreventieweek

Wist je dat jaarlijks zo’n één miljoen 65-plussers vallen? Gelukkig kan jij als professional vallen voorkomen. Hoe? Door zoveel mogelijk ouderen op te sporen met een verhoogd valrisico. En dat kan heel makkelijk en snel met de nieuwe online Valrisicotest.

In de valpreventieweek vragen we alle professionals in het gemeentelijk- en zorgdomein om zoveel mogelijk ouderen de test te laten invullen. Zo help jij 65-plussers te blijven genieten van de dingen die voor hen belangrijk zijn.

Valpreventieweek 2025 is van 29 september tot en met 5 oktober

Valpreventieweek 2025 is van 29 september tot en met 5 oktober

Allemaal bedankt voor de geweldige initiatieven in de Valpreventieweek! En het houdt natuurlijk niet op met deze week! Blijf ouderen stimuleren om de online valrisicotest in te vullen. De materialen op deze pagina kan je blijven gebruiken.

Nieuw: online valrisicotest!

Nieuw: online valrisicotest!

Bepaal in 3 minuten of een oudere een laag, misschien matig of hoog valrisico heeft. En geef direct advies om de kans op een val zo klein mogelijk te maken.

Deel de test of vul 'm samen in

De nieuwe online valrisicotest kan gemakkelijk door ouderen zelf thuis worden ingevuld of samen met een (zorg)professional. Bijvoorbeeld bij een consult, huisbezoek, bezoek aan een wijkcentrum of vitaliteitsbijeenkomst.

fysio doet samen met oudere man de online valrisicotest

 

De vragen in de test zijn inhoudelijk te vergelijken met de vragen uit de eerdere (papieren) Valrisicotest. Om de test voor iedereen toegankelijk te maken is het taalgebruik aangepast. Op basis van de antwoorden op de vragen uit de online Valrisicotest, geeft de test aan of iemand een ‘laag’, ‘misschien matig’ of ‘hoog’ valrisico heeft met een bijpassend advies voor vervolgstappen die hij/zij zelf kan nemen. Ook worden algemene tips en adviezen gegeven over bijvoorbeeld medicatie, aanpassingen in huis en goed schoeisel.

Het is belangrijk dat ouderen elk jaar de Valrisicotest invullen, want voorkomen is beter dan genezen. Juist als ze nog relatief jong zijn. Ook als valpreventie niet jouw hoofdtaak is, is het makkelijk om deze tip te delen. Voor verdere ondersteuning kunnen ouderen altijd terecht bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut of ergotherapeut. Zij kunnen ouderen op maat begeleiden. 

Vertel het je collega's!

Wil je ons helpen door zoveel mogelijk collega's te vertellen over de online valrisicotest? Want hoe meer ouderen de valrisicotest invullen én aan de slag gaan met de resultaten, des te meer valongevallen we kunnen voorkomen.

Wil je dit? Maak dan gebruik van de foto's die je makkelijk kunt plaatsen op bijvoorbeeld intranet, nieuwsbrieven of social media. Er zijn verschillende formaten foto's, dus kijk wat het beste past. Ook zijn er foto's voor het zorg- en gemeentelijk domein.

 

welzijnsmedewerker en oudere doen de online valrisicotest
fysiotherapeut en oudere doen de online valrisicotest

Wil je een uitgebreider verhaal vertellen? Download dan de carrousel (pdf) die je op LinkedIn kan plaatsen. Hier vind je uitleg over het plaatsen van een carrousel op LikedIn.

placeholder
placeholder

Wil je je collega's stimuleren om 65+'ers de valrisicotest in te laten vullen? Dan kan je via bovenstaande zipfile twee animaties downloaden: een korte en een iets langere versie van 20 seconden. Kijk wat het beste bij jou of je organisatie past.

Zet de animatie in om 65+'ers te stimuleren om de valrisicotest in te vullen

Praktijkvoorbeeld uit Heerenveen

Praktijkvoorbeeld uit Heerenveen

In gemeente Heerenveen hebben ze een webpagina ontwikkeld met een link naar de valrisicotest én de mogelijkheden waar ouderen terecht kunnen bij de verschillende uitslagen. Een mooi praktijkvoorbeeld! Handelingsperspectief bieden stimuleert ouderen om direct aan de slag te gaan met het valrisico.

Ouderen vinden het leuk om de test in te vullen!

Ouderen vinden het leuk om de test in te vullen!

We hebben de online valrisicotest ontwikkeld in samenwerking met ouderen en gedragsexperts. De ouderen vinden het een leuke test! Enkele quotes: "Goh, ik wist niet dat ik door gebruik van medicijnen een hoger valrisico kan hebben. Daar let ik niet op," "Ik denk nu toch dat een beweegtraining een goed idee is," "Ik ben blij met mijn sportclubje. Ik blijf lekker bewegen!"

Communicatietoolkit: Ik sta sterk

Samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben we een publiekscommunicatie ontwikkeld gericht op 65-plussers: Ik sta sterk. Hiervoor zijn vele materialen ontwikkeld die je kunt inzetten. Denk aan materialen om ouderen te informeren en te motiveren over valpreventie, en de activiteiten die in jouw gemeenten worden georganiseerd. Om ouderen te motiveren voor valpreventie is het belangrijk dat je goed aansluit bij de motieven en weerstanden. De communicatieboodschappen en materialen zijn dan ook afgestemd op 3 type ouderen; 1. kwetsbaar en gemotiveerd, 2. sceptisch en passief en 3. zelfstandig en actief. Meer weten over de inzet van de middelen? Kijk dan in het communicatieplan en huisstijlhandboek. Laat je inspireren en ga aan de slag!

 

Naar de communicatietoolkit

Ik sta sterk - Voorbeeld van social media uiting van profiel 3

Gratis e-learnings

Wil je jezelf nog meer bekwamen op het gebied van valpreventie en zo ouderen nog een slag verder helpen na de uitslag van de online valrisicotest? Volg dan onze gratis e-learnings.

Opsporen van valrisico bij ouderen: leer in 1,5 uur hoe je valrisico kan opsporen, samenwerkt met andere professionals voor de juiste vervolgstappen en in gesprek gaat met ouderen over valpreventie.

Ouderen motiveren voor valpreventie: leer op een interactieve manier hoe je omgaat met de weerstanden en motieven van ouderen voor valpreventie. Je kan de e-learning in ongeveer 3,5 uur afronden en accreditatiepunten worden na succesvolle afronding toegekend.

Valpreventie bij ouderen met dementie en cognitieve stoornissen: de e-learning geeft je praktische handvatten en praktijkvoorbeelden om aan de slag te gaan bij deze kwetsbare doelgroep. Je kan de e-learning in ongeveer 1,5 uur afronden en accreditatiepunten worden na succesvolle afronding toegekend.

 

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?