Ga door naar hoofdinhoud
Jongvolwassenen in auto

Inzicht in onveilige verkeerssituaties in de provincie Fryslân

Samen met het Regionaal Orgaan verkeersveiligeid Fryslân (ROF) en het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zijn we een pilot gestart om beter inzicht te krijgen in de verkeersongevallen in Friesland. 

Speciaal voor het ROF, dat in de provincie Fryslân verantwoordelijk is voor de verkeersveiligheid, onderzochten we hoe we het aantal verkeersongevallen in Friesland omlaag kunnen brengen. 

Hoe doen we dat?

Als we weten waar, wanneer en onder welke omstandigheden verkeersongelukken plaatsvinden, kunnen we snel en efficiënt werken aan een veiligere omgeving. Voorheen werd alleen gebruik gemaakt van politiedata. Helaas zijn deze data in de loop der jaren onvolledig en onbetrouwbaar geworden. Gewonden door fietsongevallen worden bijvoorbeeld niet goed geregistreerd door de politie.  

VeiligheidNL, het ROF en het MCL zijn daarom samen een pilot gestart om beter inzicht te krijgen in de verkeersongevallen die in Friesland plaatsvinden. Van april 2015 tot en met maart 2016 registreerde het MCL alle verkeersongevallen waarvan de slachtoffers een behandeling kregen op de Spoedeisende Hulp (SEH). Via het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL, geeft het MCL aan waar, wanneer en hoe het ongeluk gebeurde. VeiligheidNL analyseerde vervolgens de gegevens en bracht gevaarlijke plaatsen, piektijden en riskante situaties in kaart. 

Resultaten uit deze pilot

De registratie heeft – naast de bestaande politieregistratie – unieke informatie opgeleverd over ongevalslocaties, verbeterpunten en het aantal incidenten. De uitkomsten van de pilot zijn zo waardevol, dat de samenwerkende organisaties vinden dat landelijke implementatie van deze werkwijze kansrijk is. Provincie Fryslân wil de pilot graag voortzetten en uitbreiden over de hele provincie. De

van verkeersongevallenregistratie is in Friesland in 2019 opgestart. 

De pilot heeft de informatiepositie van het ROF sterk verbeterd. Van de 1.100 verkeersonsgevallen die door de SEH waren verzameld, was 80% nog niet bekend bij het ROF.  

De resultaten van de pilot zijn verwerkt in het volgende rapport:

 

Download het volledige rapport

Regionale Pilot Verkeer Fryslân
(pdf)

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Verkeersveiligheid

Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.

Meer over dit thema
placeholder