Ga door naar hoofdinhoud
Meisje op scooter

Ongevallen met een scooter

In Noord-Brabant zijn naar schatting jaarlijks 1.500 brom-/snorfietsers slachtoffer van een verkeersongeval. Hiervan is 32 procent in de leeftijd 16 t/m 18 jaar, dit aandeel ligt hoger dan het landelijk gemiddelde (27 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Ook blijkt dat onoplettendheid bij het afslaan een belangrijke oorzaak te zijn. VeiligheidNL heeft het risicogedrag nader onderzocht.

Status

Onderzoek type

Onderzoek

Publicatiedatum: 25-3-2024

In Noord-Brabant is 1 op de 3 slachtoffers 16, 17 of 18 jaar oud.Terwijl deze groep jongeren in 2022 maar 3 procent van de Nederlandse bevolking omvat. Deels is het hoge aantal SEH-bezoeken van deze groep jongeren een gevolg van relatief veel gereden kilometers. Maar ook als we rekening houden met het aantal gereden kilometers, is het risico op een ongeval het hoogst onder deze groep jonge bestuurders. 4 op de 10 had korter dan een jaar het rijbewijs. Bij ongevallen met jonge scooterrijders is relatief vaak een auto betrokken. Bij 71 procent van alle botsingen met letsel bij de scooterrijder tot gevolg, was er sprake van een botsing met een auto.

 

Risicogedrag nader onderzocht

Volgens de meeste slachtoffers (85%) kon het ongeval voorkomen worden, met name door het gedrag aan te passen. Met name in situaties waarbij één van beide partijen wil afslaan, wegrijden of oversteken. Meestal geven ze aan dat de tegenpartij iets anders had moeten doen (63%). Dan gaat het vaak om beter opletten, met name door in de spiegels of over je schouder te kijken tijdens het afslaan. Een deel van de slachtoffers geeft aan dat ze (ook) zelf iets hadden kunnen doen om het ongeval te voorkomen (37%). Ook dan gaat het vaak om beter opletten, zoals nog een keer kijken als je linksaf slaat of niet achterom kijken tijdens het rijden. Ook geeft een aantal aan dat ze anders hadden moeten remmen, bijvoorbeeld niet met hun voorrem. VeiligheidNL voerde een gedragsanalyse uit inzicht te krijgen in de gedragsfactoren die een rol spelen bij (on)veilig afslaan onder jonge scooterrijders in Noord-Brabant. 

Samenwerken op dit onderwerp?

Marjolein Versteeg is onderzoeker bij VeiligheidNL. Ze is expert op het gebied van gedragsverandering en business intelligence.
Thema

Verkeersveiligheid

Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.

Meer over dit thema
placeholder