Valpreventie
Eindrapport TOM & Co: een proef in coronatijd
Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) is een multidisciplinair valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Tijdens corona is TOM moeilijk uit te voeren, maar juist dan is het belangrijk dat ouderen aan TOM kunnen meedoen! Daarom is onderzocht hoe je TOM kunt uitvoeren binnen de coronaregels. In dit rapport lees je over de ontwikkeling van de coronaproof versie van TOM: TOM & Co.
Status
Onderzoek type
Onderzoek
Onderzoeksmethode
Het onderzoek naar TOM & Co had drie fases:
- Verzamelen van ideeën van ouderen en uitvoerders van TOM over een coronaproof versie
- Ontwikkelen van TOM & Co en uitvoeren in een korte proef van tien weken
- Beoordelen van TOM & Co
Voor fase 1 en 3 werden groepsinterviews uitgevoerd met ouderen en uitvoerders van TOM.
Proef TOM & Co
Op basis van fase 1 is TOM & Co in fase 2 ontwikkeld en getest. De belangrijkste veranderingen in TOM & Co ten opzichte van TOM zijn:
- Ouderen komen in tweetallen naar de informatiebijeenkomst. Ze krijgen geen presentatie, maar bekijken een filmpje over TOM. De fysiotherapeut en diëtist screenen de ouderen vervolgens in een aparte ruimte.
- De startbijeenkomst, trainingen en eindbijeenkomst worden uitgevoerd in kleine groepjes van maximaal vier of zes personen. Planning en uitvoering hangen af van de coronaregels die op dat moment gelden.
- De lunches van TOM worden thuis gegeten. De ouderen halen hiervoor een lunchpakketje op.
- De voorlichtingsbijeenkomsten zijn digitaal via Zoom.
- Naast een TOM-maatje is er ook een digi-maatje om ouderen te helpen bij het gebruik van Zoom en vragen te beantwoorden.
- De persoonlijke voedingsgesprekken met de diëtist zijn digitaal, via Zoom of telefonisch.
Resultaten
Het succes van TOM komt voor een groot deel door het sociale karakter. Hoewel TOM aangepast kan worden aan de coronaregels, wordt TOM & Co minder goed beoordeeld. Dat komt vooral doordat er minder sociale momenten zijn en doordat sommige onderdelen digitaal zijn. Dit is een uitdaging voor ouderen, en de ondersteuning hierbij kost veel tijd. Op basis van de resultaten geeft het eindrapport een aantal adviezen.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.