Ga door naar hoofdinhoud
Vrienden in verkeer

Fight Your Inner Monkey: stoppen met na-aapgedrag in het verkeer

Jongeren in de leeftijd van 15-17 jaar komen bijna twee keer zo vaak dan andere jongeren door een verkeersongeval op de Spoedeisende Hulp terecht. Groepsdruk is van grote negatieve invloed op het gedrag van deze leeftijdsgroep. Met het scholierenprogramma Fight Your Inner Monkey willen dit gedrag te lijf gaan.

Doel

Jongeren leren risicogedrag in het verkeer als gevolg van groepsdruk te herkennen bij zichzelf en anderen.

Doelgroep

Leerlingen van 15 t/m 17 jaar. 

Aanpak

Fight Your Inner Monkey bestaat uit twee lessen en een huiswerkopdracht.

placeholder
1 op de 91 jongeren
van 15-17 jaar door verkeersongeval op Spoedeisende Hulp

Jongeren tussen de 15 en 17 jaar hebben het vaakst een behandeling op de SEH nodig na een verkeersongeval. Dit betekent bijna 2x zoveel verkeersslachtoffers onder de 15-17-jarigen als bij de 30-39 en 40-49 jarigen!

Groepsdruk

Met Fight Your Inner Monkey willen we jongeren op een interactieve manier laten kennismaken met hun eigen ‘inner monkey’. Vaak is het deze ‘aap in je’ die koste wat het kost de groep wil nadoen om erbij te horen. Zelfs als dat leidt tot verkeersonveilig gedrag. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets, stunten, fietsen zonder verlichting, of brommer rijden zonder helm. 

Zelf ervaren

In een aantal lessen laten we jongeren ervaren wat groepsdruk is. Hoe? Door ze achtergrondinformatie over groepsdruk te geven, populair wetenschappelijke experimenten te bekijken, ervaringen uit te wisselen, discussies te voeren en door het samen maken van een video. Zo worden scholieren geactiveerd om met elkaar na te denken over de gevolgen van groepsdruk in het verkeer en kunnen ze delen hoe ze dat bewust of onbewust al hebben ervaren in het verleden. Hierbij hebben ze de volgende leerdoelen:

  • Jongeren herkennen risicogedrag in het verkeer als gevolg van groepsdruk bij zichzelf.
  • Jongeren herkennen risicogedrag in het verkeer als gevolg van groepsdruk bij anderen.
  • Jongeren kunnen positieve en negatieve effecten van groepsdruk in het verkeer benoemen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze e-mail updates voor het onderwijs.

Aanmelden

Aan de slag

Leer leerlingen groepsdruk te herkennen bij zichzelf én bij een ander. Ga aan de slag met het lespakket Fight Your Inner Monkey. Het lespakket bestaat uit de volgende onderdelen:
Het lespakket

Kick off: Introductieles gastdocent

Een getrainde verkeersdocent van VeiligheidNL introduceert het thema groepsdruk en verkeer. Wat zijn de ervaringen van de leerlingen? Hebben ze zichzelf wel eens laten verleiden en weten ze dan waarom ze dit doen? De discussie wordt op gang gebracht aan de hand van wetenschappelijke experimenten. Na de discussie en uitleg over groepsdruk en de bijkomende gevaren in het verkeer, volgt de voorbereiding van de huiswerkopdracht.

De gastles duurt één blokuur.

placeholder
placeholder

Huiswerkopdracht: korte video

Als huiswerkopdracht maken de leerlingen een korte video (bijvoorbeeld een vlog) over hoe suf na-aapgedrag in het verkeer eigenlijk is en hoe je dit kunt voorkomen. Ze bedenken zelf het idee, schrijven een script, filmen en monteren hun eigen beelden en presenteren deze aan hun klasgenoten. Zo helpt het programma leerlingen om groepsdruk te herkennen en zo ongewenst risicovol na-aapgedrag in het verkeer te voorkomen. De leerlingen worden hierbij op gang geholpen tijdens de introductieles en krijgen een hand-out mee waarin de opdracht staat uitgelegd.
placeholder

Presenteren

Tijdens de vervolgles presenteren de leerlingen – onder begeleiding van de schooldocent - hun video’s. Ook worden de belangrijkste risico’s nog eens met elkaar besproken. Voor het uitvoeren van de vervolgles krijgt de schooldocent toegang tot de online docentenhandleiding. De vervolgles duurt één lesuur.
Aanvragen

Ga nu aan de slag

Wil je Fight Your Inner Monkey op jouw school? Of wil je het programma vanuit je gemeente/provincie opnemen in het verkeerseducatie-aanbod? Neem dan contact op met Hedy Goossens, consultant Verkeersveiligheid.
Contact

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer voor werkvelden:

Thema

Verkeersveiligheid

Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.

Meer over dit thema
placeholder