Valpreventie
Communicatietoolkit voor gemeenten
Wist je dat jaarlijks zo’n één miljoen 65-plussers vallen? Gelukkig kunnen we vallen bij veel 65-plussers voorkomen. 'Ik sta sterk’, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en VeiligheidNL helpt hierbij.
‘Ik sta sterk’ roept 65-plussers op om de online valrisicotest in te vullen die beschikbaar is op de website www.hoesterkstaik.nl. De test bepaalt het valrisico en biedt tips voor vervolgstappen.
Is in jouw gemeente al bekend waar en bij wie ouderen met een laag, matig of hoog valrisico terecht kunnen voor valpreventie? Zorg er met deze toolkit voor dat 65-plussers in jouw gemeente weten waar ze terecht kunnen.
De landelijke publiekscommunicatie ‘Ik sta sterk’ start tijdens de Valpreventieweek van 30 september t/m 6 oktober.
Communicatieplan en huisstijlhandboek
Communicatieplan en huisstijlhandboek
Meer weten over de inzet van middelen? Download het communicatieplan en huisstijlhandboek. Deze staan onder de afbeelding van de 3 profielen.
Aan de slag met valpreventie!
Om ouderen te motiveren voor valpreventie is het belangrijk dat je aanpak goed aansluit op de motieven en weerstanden die leven onder de 65-plussers. Op basis van onderzoek van VeiligheidNL zijn er drie profielen opgesteld.
Herken je deze? In deze toolkit hebben we per profiel onderstaande middelen voor je ontwikkeld.
Hoe zet je deze in? Lees het in het communicatieplan en huisstijlhandboek die je hieronder kunt downloaden.
Huisstijlhandboek en Communicatieplan
Handig! Een overzicht van alle middelen in de toolkit!
Profiel 1 - Kwetsbaar en gemotiveerd
Deze ouderen zijn voorzichtig en soms zelfs angstig. Neem ze bij de hand en geef hun zelfvertrouwen een boost.
Voor profiel 1 ontwikkelden we verschillende middelen gericht op zes tips om vallen te voorkomen. Kleine, haalbare stappen staat hierbij centraal, zo kunnen ouderen het direct in de praktijk brengen. Download hieronder de middelen voor profiel 1: narrowcasting schermen, een poster, flyer, nieuwsbericht met tips en berichten per tip.
Profiel 2 - Sceptisch en passief
Deze ouderen willen niks weten van valpreventie en reageren defensief. Neem weerstand weg en geef redenen om aan de slag te gaan.
Voor profiel 2 zijn de middelen gericht op samen, autonomie en eigen regie teruggeven. We delen ervaringen van vergelijkbare ouderen. Zo motiveren we de doelgroep om samen aan de slag te gaan.
Download hieronder de middelen voor profiel 2: een social media carrousel, posters en flyers.
Profiel 3 - Zelfstandig en actief
Deze ouderen horen je advies aan, maar wuiven het weg omdat ze zich er niet mee identificeren. Zorg dat ze zich persoonlijk aangesproken voelen.
Bij profiel 3 ligt de focus op de vraag: Wat is voor de ouderen belangrijk en waar willen zij voor in actie komen? We verhogen hiermee de urgentie om actief te blijven zodat de ouderen kunnen blijven doen wat voor hen belangrijk is. De inzet van nostalgie leidt tot ontvankelijkheid voor de boodschap. Download hieronder de middelen voor profiel 3: een social media carrousel en posters.
Voorbeeld: profiel 3 - Dansen social media
Ellen en Arjan dansen samen door het leven.
Middelen voor de naaste omgeving
Dierbaren spelen een belangrijke rol in het bepalen van het valrisico. De naaste omgeving kan helpen om de valrisicotest in te vullen en de vervolgstappen te bespreken. Op www.hoesterkstaik.nl staan tips voor de naaste omgeving. Daarnaast hebben we ook hiervoor een sociale media carrousel ontwikkeld. Deze is in te zetten bij alle drie de profielen. Download de carrousel hieronder.
Evenement of bijeenkomst in jouw gemeente
Is er binnenkort een evenement in jouw gemeente op het gebied van valpreventie? Maak gebruik van de middelen van ‘Ik sta sterk’. We vinden het belangrijk dat gemeenten de ruimte hebben om een specifiek handelingsperspectief aan de communicatiemiddelen toe te voegen. Daarom zijn hieronder gemeente-specifieke middelen te downloaden om een evenement of bijeenkomst aan te kondigen.
Vul je de online valrisicotest samen met ouderen in? Download dan de kaart waarop je de uitslag schrijft én waar ze terecht kunnen in de gemeente. Voor beweegactiviteiten bij laag valrisico en met welke professionals ze contact kunnen opnemen bij een matig en hoog valrisico. Zo vergroot je de kans dat er echt iets gedaan wordt met de uitkomsten!
Inspiratiedocument
Je zoekt als gemeente of GGD naar een manier om het onderwerp valpreventie (tijdens de valpreventieweek van 30 september t/m 6 oktober) verder onder de aandacht te brengen. Met dit inspiratiedocument helpen we je op weg om met een lokaal event 65-plussers te bereiken, hen bewust te maken en te motiveren om aan de slag te gaan met valpreventie. Download hieronder.
Extra middelen
Er zijn al een aantal extra middelen gemaakt, waaronder een abri en een busreclame. Download hieronder de extra middelen. Nieuwe middelen zullen we hier ook in de toekomst delen.
Mocht je toch nog wat missen om goed aan de slag te kunnen? Laat het dan weten via gala@minvws.nl. We kijken wat we voor je kunnen betekenen en of we het kunnen toevoegen aan de toolkit.
Op de hoogte blijven van nieuws over valpreventie?
Ook interessant voor jou
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.