Communicatietoolkit voor gemeenten

Ik sta sterk

Wist je dat jaarlijks zo’n één miljoen 65-plussers vallen? Gelukkig kunnen we vallen bij veel 65-plussers voorkomen. Hoe? Het begint allemaal bij het vroegtijdig opsporen van een valrisico. Dat is ook precies waar de publieks-communicatie ‘Ik sta sterk’ op inzet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontwikkelde ‘Ik sta sterk’ in samenwerking met VeiligheidNL om valpreventie onder de aandacht te brengen bij 65-plussers en hen aan te zetten tot actie.

'Ik sta sterk' voorkomt vallen

‘Ik sta sterk’ roept 65-plussers op om de online valrisicotest in te vullen die beschikbaar is op de website www.hoesterkstaik.nl. De test geeft aan of de 65-plusser een ‘laag’, ‘matig’ of ‘hoog’ valrisico heeft en biedt tips en adviezen voor eventuele vervolgstappen. Is in jouw gemeente al bekend waar en bij wie ouderen met een laag, matig of hoog valrisico terecht kunnen voor valpreventie? Met een snelle en juiste doorverwijzing zorg je ervoor dat 65-plussers zo lang mogelijk sterk blijven staan. 
De landelijke publiekscommunicatie start half september, een paar weken voor start van de Valpreventieweek. Deze is van 30 september t/m 6 oktober.

Aan de slag met valpreventie!

In samenwerking met het ministerie ontwikkelden we een communicatietoolkit die gemeenten ondersteunt om 65-plussers effectief te bereiken en aan te zetten tot actie. De toolkit bestaat uit een communicatieplan, huisstijlhandboek en vele communicatiemiddelen. 

placeholder

We vinden het belangrijk dat jullie als gemeente de ruimte hebben om een specifiek handelingsperspectief aan de communicatiemiddelen toe te voegen. Daarom hebben we meerdere versies ontwikkeld. Een algemeen middel met de oproep voor het invullen van de risicotest voor vallen en een gemeente-specifiek middel om een evenement of bijeenkomst aan te kondigen. De materialen kan je hieronder downloaden.

Een diversiteit aan mensen

Een diversiteit aan mensen

De foto's ondersteunen het concept van 'sterk staan en blijven staan'. De beelden zijn gemaakt van een lager standpunt om de mensen nog sterker en krachtiger neer te zetten. Gebruik de foto's die het beste passen bij de 65-plussers die jij graag wil bereiken.

placeholder

Social media posts

Leuk! We hebben twee soorten social media posts: een carrousel van 3 slides en een single-image post. Slide 1 van de carrousel is een kort filmpje. Bekijk hier de opties voor slide 1. Daarna volgt slide 2 (geel) en slide 3 (paars).

Je kan ook kiezen voor de statische banner, de single-image post. Zie hieronder de 4 mogelijkheden. In het huisstijlhandboek vind je voorbeeldteksten voor bij de post. 

Interesse in filmpje, slides of single-image post? Stuur dan een mail naar events@veiligheid.nl en geef aan wat je graag wil ontvangen.

 

Bekijk de opties voor slide 1 van de carrousel
placeholder
placeholder

Online banner

Een online banner is ook mogelijk, met een mp4 of gifje.
Geïnteresseerd? Stuur dan een mail naar events@veiligheid.nl en laat ons weten welk bestand je graag wil ontvangen.

Narrow casting

We hebben animaties gemaakt over de verschillende risicofactoren. Illustratief en leuk om naar te kijken! Deze kan je bekijken in de playlist. Geïnteresseerd? Stuur dan een mail naar events@veiligheid.nl en laat ons weten welk bestand je graag wil ontvangen.

Is een mp4 niet mogelijk? Dan is een visual misschien mogelijk. Het formaat is 1920 x 180. Kijk hier voor de versies: dansend stel, volksbuurt, landelijke omgeving en stedelijke omgeving.

 

Op de hoogte blijven van nieuws over valpreventie?

Meld je aan

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.