Sportblessurepreventie
Sportblessures 2023
In 2023 liepen sporters in Nederland naar schatting 5,3 miljoen blessures op, een lichte stijging ten opzichte van 2022 (5,1 miljoen) maar nog altijd lager dan voor de coronapandemie in 2019 (5,5 miljoen). Het blessurerisico bleef stabiel op 2,4 blessures per 1.000 uur sport - doordat er ook meer gesport werd -, terwijl dit in 2019 nog 3,1 was. In 2023 bezochten sporters 93.100 keer de SEH wegens een blessure, minder vaak dan in 2022 (104.000) maar vergelijkbaar met 2021 (91.500).
Status
Onderzoek type
Cijferrapportage
De kans op blessures neemt af door een verschuiving naar sporten met een lager blessurerisico zoals fitness, wandelen en fietsen, en een lichte toename in het gebruik van blessurepreventieve middelen en maatregelen.
In 2023 waren fitness, veldvoetbal en hardlopen de sporttakken met de meeste blessures. Hoewel de kans op blessures bij fitness licht steeg, blijft veldvoetbal de grootste oorzaak van SEH-bezoeken. Maar de kans op een blessure en het aantal ernstige blessures tijdens het veldvoetbal is licht gedaald. Initiatieven als het blessurepreventieve trainingsprogramma ‘Voetbalfit’ van de KNVB, Athletic Skills Model en VeiligheidNL kunnen een rol spelen bij het verder verminderen van het aantal (ernstige) blessures door voetbal. De kans op hardloopblessures daalde, maar blijft hoog, vooral bij beginners. Begeleiding van hardlooptraining en een verantwoorde opbouw is van groot belang om sportverzuim door een hardloopblessure te voorkomen.
De cijfers over SEH-bezoek, en de trends in ernstige blessures op de SEH, geven tot slot aan dat nog een aantal andere sporttakken extra blessurepreventieve aandacht moeten krijgen, zoals mountainbiken, paardensport, schaatsen (met name op natuurijs) en bewegingsonderwijs. Knieblessures kwamen het meest voor in 2023, evenals eerdere jaren: één op de vijf (21%; knie incl. voorste kruisband VKB) raakte geblesseerd aan de knie. Het aantal van 1,1 miljoen knieblessures was iets lager dan in 2022 (1,3 miljoen), maar wat betreft sportblessures op de SEH-afdeling kwam de knieblessure de top 5 binnen (waarbij aangetekend dat een deel van de ernstige knieblessures – zoals kruisbandletsel – vaak niet op de SEH komt, maar een ander medisch traject in gaat).
Nederland telde in 2023 ruim 9 miljoen wekelijkse sporters en 5,3 miljoen blessures, waarvan de helft medische hulp vereiste. Blessures leidden tot gemiddeld 18 dagen sportverzuim. Van de sporters die in 2023 in een enquête-onderzoek aangaven in de afgelopen 2 jaar te zijn gestopt met één of meerdere sporten had 14 procent dit gedaan vanwege een blessure, wat neerkomt op 400.000 sporters. Willen we veel onnodig sportverzuim of -uitval voorkomen, zodat sporters hun sportieve activiteiten en gezonde levensstijl niet hoeven te onderbreken, dan moeten we blijven inzetten op effectieve blessurepreventie
Meer lezen? Download de cijferrapportage.
Ook interessant voor jou
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Sportblessurepreventie
Elk jaar leiden miljoenen blessures tot sportverzuim van één of meerdere dagen. Eén op de vier geblesseerde sporters stopt zelfs volledig met de sport waarin ze hun blessure opliepen. Het thema Sportblessurepreventie zet zich in om ernstig sportletsel te voorkomen en Nederland aan het sporten te houden.