Ga door naar hoofdinhoud
Blessure fysio

Honderdduizenden Nederlanders haken jaarlijks af na sportblessure

400.000 Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar gestopt met één of meerdere sporten als gevolg van een sportblessure. Dit blijkt uit de nieuwste editie van de aanvullende module Bewegen en Ongevallen van de Leefstijlmonitor – van het RIVM en VeiligheidNL, in samenwerking met het CBS. Hiermee is voor het eerst volledig in kaart gebracht hoe groot de impact van sportblessures daadwerkelijk is en hoe dit de ambitie om de beweegrichtlijnen te halen belemmert.

Hoewel steeds meer Nederlanders sporten, vallen veel mensen uit door blessures. In 2023 liepen sporters in Nederland gezamenlijk 5,3 miljoen blessures op, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van VeiligheidNL. Dit is een stijging ten opzichte van 2022, maar nog onder het niveau van voor de coronapandemie (5,5 miljoen blessures).

Ruim de helft van alle blessures had medische behandeling nodig. Drie op de vier sporters die medische behandeling zoeken meldden zich hiervoor bij een fysiotherapeut. 3,5 miljoen blessures met verzuim leidden tot een geschat sportverzuim van gemiddeld 18 dagen, wat neerkomt op minimaal 64 miljoen dagen aan verzuim voor heel sportend Nederland.

“De cijfers rondom sportuitval door blessures laten zien dat er nog veel te winnen valt,” zegt Hans Tol, hoogleraar Sportgeneeskunde aan het Amsterdam UMC. “De vraag is of we met effectieve preventie en een juiste diagnose en behandeling de uitval kunnen verminderen. Ik denk van wel. Het lijkt er namelijk op dat onze kennis op het gebied van preventie en behandeling van sportblessures nu nog onvoldoende wordt toegepast."

Sportblessures in cijfers

De 5,3 miljoen blessures werden opgelopen door zo’n 4,3 miljoen sporters. Dit komt neer op 2,4 blessures per 1.000 gesporte uren. Daarbij lag het risico op een blessure gelijk aan 2022, maar vooralsnog lager dan in 2019. De meest geblesseerde lichaamsdelen waren de knie (21 procent), enkel (13 procent) en rug (9 procent).

“De lichte daling van het aantal blessures en het blessurerisico ten opzichte van voor corona is deels te verklaren doordat Nederlanders anders zijn gaan sporten. Zo neemt het aantal fitnessers toe en zien we meer recreatieve fietsers, wandelaars en golfers.”, vertelt Victor Zuidema, programmamanager sportblessurepreventie bij VeiligheidNL. “Ook lijkt men vaker gebruik te maken van preventieve middelen – zoals een bitje, helm of polsbeschermer – én preventieve maatregelen, waaronder warming-ups en spierversterkende oefeningen.”

Waar de meeste blessures in 2022 ontstonden bij veldvoetbal, was fitness in 2023 de koploper. Samen met hardlopen zorgden deze sporten net als in eerdere jaren voor meer dan de helft van alle sportblessures in Nederland.

Samen sterker tegen blessures

“Sporten biedt talloze voordelen, zowel sociaal, mentaal als fysiek, en het is fantastisch om te zien dat het aantal sporters in Nederland blijft groeien. Tegelijkertijd is het zorgwekkend dat zoveel mensen afhaken door blessures”, aldus Guido Davio, directeur Breedtesport bij NOC*NSF. “Door ook in te zetten op preventie en effectief herstel, kunnen we zorgen dat meer mensen blijven sporten en de positieve effecten van bewegen maximaal benutten. Het is mooi dat we al meer preventieve maatregelen nemen om blessures te voorkomen, maar het blijft belangrijk dat alle betrokken partijen – van sportbonden en sportondernemers tot sportbedrijven en zorgprofessionals – met elkaar samenwerken om blessures te voorkomen.”

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Sportblessurepreventie

Elk jaar leiden miljoenen blessures tot sportverzuim van één of meerdere dagen. Eén op de vier geblesseerde sporters stopt zelfs volledig met de sport waarin ze hun blessure opliepen. Het thema Sportblessurepreventie zet zich in om ernstig sportletsel te voorkomen en Nederland aan het sporten te houden.

Meer over dit thema
placeholder