Verkeersveiligheid
Beïnvloedingstactieken om jonge automobilisten veiliger te laten rijden
Hoe zorg je dat jongeren veiliger autorijden? Door gedragsbeïnvloeding in te zetten. Een combinatie van preventietactieken heeft het meeste effect. We weten dat het effect groter is als een interventie vaker dan 1x wordt aangeboden; herhaling, herhaling, herhaling. Ook is het belangrijk om aan te sluiten bij de (dynamische) leefwereld van deze doelgroep.
1. Voorlichting en educatie van jonge automobilisten
Het meest doelgerichte middel om risicogedrag en zelfoverschatting bij jonge automobilisten te verminderen, is het geven van voorlichting en educatie. Hierbij komen sociale normen, rolmodellen en groepsdruk aan de orde. Sinds kort hebben we hiervoor de interventie Stand up for your ride beschikbaar.
2. Fysieke omgeving
Aanpassingen aan de fysieke omgeving kunnen helpen om risicogedrag tegen te gaan. Het is alleen niet mogelijk om fysieke maatregelen te nemen die alleen gericht zijn op jonge automobilisten. Ook ouderen maken gebruik van de wegen waar jonge automobilisten rijden. Het is wel mogelijk om de omgeving aan te passen op risicogedrag dat veel voorkomt onder jonge automobilisten. Met name te hard rijden leent zich goed voor fysieke maatregelen. Denk hierbij aan het aanleggen van rotondes, verkeersdrempels en wegversmallingen.
3. Sociale omgeving van jong volwassenen
De sociale omgeving speelt bij jongeren een hele belangrijk rol in het gedrag dat ze vertonen. Dit kan zowel negatief als positief werken. Het helpt bijvoorbeeld als vrienden of rolmodellen zich positief uitspreken over het dragen van een autogordel. Of dat ze afkeurend reageren op het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, en het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Bij de interventie Stand up for your ride besteden we ook aandacht aan de sociale norm over (on)veilig rijgedrag.
4. Regelgeving en handhaving gericht op jonge automobilisten
Naast de verkeersregels die voor iedereen gelden, heeft de overheid ook regels ingevoerd die specifiek gericht zijn op jonge automobilisten. Voorbeelden hiervan zijn het puntenrijbewijs en de lagere toegestane limiet van alcohol (o,2 in plaats van 0,5 promille).
Daarnaast is er nog 2toDrive: een initiatief voor rijden onder begeleiding van een ervaren chauffeur voor jongeren van 17 jaar. Met 2toDrive kunnen jongeren vervroegd hun rijbewijs halen en onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Zo maakt 2toDrive slim gebruik van twee verschillende strategieën: regelgeving en betrokkenheid van de sociale omgeving.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Verkeersveiligheid
Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.