Integraal werken aan Gezond en Actief Leven (GALA)
Het doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is integrale inzet op preventie. Een stevig fundament daarvoor vraagt om samenwerking en het verbinden van bestaande kennis. Veel van deze kennis is ontwikkeld door kennisinstellingen die graag ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes om zo effectief mogelijk te werken aan een goede gezondheid voor iedereen.
Gezonde generatie in 2040
GALA gaat om gemeentebreed beleid en beleid gericht op specifieke wijken. Het vraagt van bestuurders en van professionals om differentiatie in beleid en ongelijk investeren in buurten en wijken om vermijdbare gezondheidsverschillen te verminderen. Beleid en uitvoering die aangepast worden op de situatie van verschillende burgers met verschillende uitdagingen. We noemen dit Equity in All Policies. Het effect daarvan is dat meer gezonde burgers mee kunnen doen in de maatschappij: Health for All Policies. Alleen met equity in all policies kunnen we meer resultaten behalen en daadwerkelijk bijdragen aan de ambitie van een gezonde generatie in 2040.
Als kennisinstellingen willen we via deze weg gezamenlijk een handreiking doen aan gemeenteambtenaren, professionals en partners in de wijken. Zodat zij, ondersteund met onderbouwde kennis en programma’s, kunnen werken aan het SPUK-plan van aanpak en de uitvoering van het GALA. En zo een stevig fundament leggen voor een gezond en actief leven voor iedereen.
Deze informatie is tot stand gekomen met de kennispartners:
- JOGG, kennispartner integrale aanpak gezonde jeugd
- Kenniscentrum Sport en Bewegen
- Movisie, kennis en aanpak van sociale vraagstukken
- Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen
- Rutgers, seksuele gezondheid en rechten voor iedereen
- SOA AIDS Nederland
- Trimbos, voor mentale gezondheid en middelengebruik
- VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie
- Voedingscentrum
Werken aan gezondheidsbevordering doe je samen
Werken aan gezondheidsbevordering doe je niet alleen met de gezondheids- en zorgpartners, maar samen met partners van bijvoorbeeld sport en bewegen, ruimtelijke ordening en het sociaal domein. De regeling biedt hier alle mogelijkheid toe. Vanuit de Brede Regeling Combinatiefuncties worden functionarissen ingezet die zich richten op het stimuleren van deelname aan bewegen, sport en cultuur, vanuit de verbinding met de domeinen zorg, onderwijs en welzijn. Maar ook vanuit andere thema’s (gezondheid, eenzaamheid, sociale basis) zien we eenzelfde integrale insteek.
In onderstaande pdf's laten we zien welke verbindingen er mogelijk zijn en welke kennis, handvatten en producten hiervoor al beschikbaar zijn vanuit de diverse kennisinstellingen.
Door deze informatie te bundelen op thema ondersteunen we graag partijen bij de opzet van het integrale plan van aanpak voor de SPUK. Per thema vind je de volgende informatie:
- Wat is de relevantie van de aparte thema's binnen de doelen van het GALA?
- Wat zijn de beoogde doelen en resultaten?
- Hoe kun je met GALA een impuls geven aan de integrale samenwerking?
- Waar vindt u bruikbare bronnen voor aanvullende informatie?
- Waar relevant hebben we ook inzichtelijk gemaakt hoe het thema samenhangt met sport en cultuur.