Ga door naar hoofdinhoud
Corporate beeld VeiligheidNL

Gedragsverandering

VeiligheidNL zet zich in om het leven van mensen veiliger te maken. Dat doen we door veilig gedrag in een veilige omgeving te stimuleren. Je kunt de kans op letsel verkleinen door de omgeving te veranderen, bijvoorbeeld door producten veiliger te maken of obstakels te verwijderen. Maar het kan ook door het gedrag van mensen zo te veranderen dat ze zelf beschermende maatregelen of minder risico’s nemen. 

Stimuleren van veilig gedrag

Het stimuleren van veilig gedrag is niet gemakkelijk. Over het algemeen vinden mensen veiligheid belangrijk maar toch handelen ze daar vaak niet naar. Hoe komt dat? Soms zijn mensen zich niet bewust van gevaren of weten ze niet hoe ze zich veiliger moeten gedragen. Maar mensen hebben ook vaak weerstand tegen ‘betutteling’. Of ze willen wel maar doen het toch niet. Veel gedragingen zijn onbewust, en dan is de traditionele voorlichtingsaanpak gericht op bewustwording en kennis niet voldoende. Het kan dan helpen om in te spelen op onbewuste psychologische mechanismen zoals de neiging van mensen hun gedrag aan te passen aan dat van anderen, of door het veilige gedrag gemakkelijker te maken door de omgeving te veranderen. Voor een duurzame verandering van gedrag is het belangrijk dat mensen zelf gemotiveerd zijn om het veilige gedrag te vertonen. Daarom besteedt VeiligheidNL veel aandacht aan het motiveren van mensen, dat doen we door in te spelen op motieven en weerstanden.

Doelgerichte aanpak

Er is dus niet één standaard aanpak om veilig gedrag te stimuleren. Effectieve gedragsverandering is steeds maatwerk, gebaseerd op onderzoek naar de factoren die een rol spelen en met gebruikmaking van kennis en ervaring in gedragsbeïnvloeding. VeiligheidNL hanteert een doelgerichte cyclus. We beginnen met het onderzoeken van het probleem, de rol van gedrag daarbij en de kenmerken van de doelgroep. Door het gedrag concreet te formuleren en door helder te maken wat motieven en weerstanden zijn bij de doelgroep, bepalen we waar we ons op moeten richten. Vervolgens ontwikkelen we een strategie met gedragsveranderingstechnieken die hierop aansluiten. Deze gedragsstrategie werken we, vaak in samenwerking met een creatief bureau, uit tot een gedragsinterventie. Deze interventie voeren we uit in de praktijk, monitoren we en zo nodig sturen we bij. 

Hoe zorg je dat dronken mensen niet op de fiets stappen?

Provincie Utrecht en VeiligheidNL hebben hiervoor een gedragsstrategie ontwikkeld 

Wil je sparren met onze gedragsexperts?

Wil je sparren met onze gedragsexperts?

Neem dan contact op via info@veiligheid.nl