Ga door naar hoofdinhoud
Fietser met fietshelm

Stijging aantal SEH-bezoeken als gevolg van verkeersongevallen in 2022

Uit recente cijfers van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL blijkt dat het totaal aantal verkeerslachtoffers in Nederland blijft stijgen, ondanks de inspanningen die worden gedaan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Met name het aantal fietsers dat naar aanleiding van een verkeersongeval op de Spoedeisende Hulp (SEH) belandt is hoog. In 2022 belandden 134.000 mensen op de SEH als gevolg van een verkeersongeval, waarvan 66% een fietser was (88.800).

Andere cijfers uit LIS over 2022 laten zien dat 17.000 SEH-bezoeken gerelateerd waren aan een eenzijdig voetgangersongeval. Van het totaal aantal slachtoffers van een verkeersongeval die de SEH bezochten in 2022 zaten 14.100 (11%) mensen in een personenauto ten tijde van het ongeval en 13.900 (10%) zaten op een brommer of bromscooter.

Stijging verkeersslachtoffers van voor de coronapandemie zet zich voort

Het aantal verkeersongevallen dat leidt tot ernstig letsel* is de afgelopen 10 jaar met 31% toegenomen. Onder invloed van de coronapandemie nam de stijging tijdelijk licht af, maar nu de maatregelen die gerelateerd waren aan de coronapandemie zijn afgeschaft, is te zien dat de stijgende trend in het aantal verkeersslachtoffers van voor de pandemie zich weer voortzet.

*Letsel met een MAIS-score van 2 of meer.

placeholder

Zorgelijke ontwikkeling fietsongevallen

Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is de afgelopen 10 jaar fors gestegen, namelijk met 40% in de periode van 2013 tot en met 2022. In het jaar 2022 belandden 88.800 fietsers op de SEH, waaronder 57.000 fietsslachtoffers met ernstig letsel. Van deze slachtoffers liep ruim een kwart, namelijk ruim 15.600 fietsers, tijdens het ongeval hersenletsel op.

Martijntje Bakker, directeur/bestuurder van VeiligheidNL: “Ondanks de huidige inspanningen om verkeersveiligheid te verbeteren, blijft het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel sterk stijgen. Zeker ook bij kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers. Op 19 april vragen we daarom, met andere partners’, aandacht voor het dragen van een fietshelm om de kans op hersen- en/of hoofdletsel substantieel te verminderen.”

Fietshelm verkleint kans op hersenletsel

Om kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers te beschermen tegen ernstig hersenletsel, roept VeiligheidNL fietsers op om een fietshelm te dragen. Onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt. De kans op hoofdletsel wordt 62% lager.

Bekijk een samenvatting van de LIS-cijfers in de infographic

Infographic Kerncijfers Verkeer 2022
(pdf)

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Susanne Nijman
Onderzoeker
Susanne Nijman
Susanne Nijman werkt als onderzoeker bij VeiligheidNL op de programma's Verkeersveiligheid, Productveiligheid, Monitoring & Onderzoek.
Thema

Verkeersveiligheid

Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.

Meer over dit thema
placeholder