
Veilig Productgebruik
Meisjes vaker met alcoholvergiftiging op spoedeisende hulp
Zes op de tien alcoholvergiftigingen bij 12- tot en met 17-jarigen, die in 2023 op de spoedeisende hulp (SEH) zijn behandeld, werden opgelopen door meisjes. Ook lag het risico op een alcoholvergiftiging in die leeftijdsgroep bij meisjes veel hoger dan bij jongens. Waar onder jongens sprake lijkt te zijn van een daling in het aantal SEH-bezoeken door alcoholvergiftigingen, loopt dit bij meisjes op tot vergelijkbare aantallen als voor de coronapandemie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.
Alcoholvergiftigingen zorgden in 2023 voor €23 miljoen aan direct medische kosten en kosten door arbeidsverzuim. Dat jaar vonden er in Nederland naar schatting 4.400 SEH-behandelingen plaats als gevolg van een alcoholvergiftiging. In zes op de tien gevallen (2.700) was het slachtoffer een man en in bijna een kwart (1.000) van alle gevallen ging het om iemand van jonger dan 18 jaar. Meer dan de helft van deze jongeren (52%) werd na behandeling op de SEH opgenomen in het ziekenhuis.
Meer alcoholvergiftigingen en meer risico bij meisjes
Het risico om met een alcoholvergiftiging op de SEH te belanden is het grootst voor de groep 12- tot en met 17-jarigen (gecorrigeerd voor bevolkingssamenstelling). Binnen deze groep is het risico voor meisjes (107 gevallen per 100.000) aanmerkelijk groter dan die voor jongens (68 gevallen per 100.000). Ook werden zes op de tien alcoholvergiftigingen onder de 18 jaar opgelopen door meisjes. Daarnaast is het verschil in aantal alcoholvergiftigingen tussen jongens en meisjes en het risico voor meisjes toegenomen ten opzichte van vorig jaar.
“Ons onderzoek maakt opnieuw duidelijk dat een substantieel deel van de alcoholvergiftigingen wordt opgelopen door jongeren die wettelijk gezien nog geen alcohol mogen kopen. In die leeftijdsgroep is het aantal meisjes met een alcoholvergiftiging aanzienlijk groter dan bij jongens”, vertelt Martijntje Bakker, directeur bij VeiligheidNL. “Hoewel de trend onder 12- tot en met 17-jarigen de laatste jaren stabiliseert, komt dit vooral door de afname in alcoholvergiftigingen bij jongens. De stijging bij meisjes vraagt aandacht en vervolgonderzoek is nodig om meer inzicht te krijgen in de achterliggende oorzaken hiervan.”
Meisjes ook vaker dronken dan jongens
De Scholierenmonitor van het Trimbos-instituut wees eerder uit dat jongens en meisjes niet verschillen in alcoholgebruik. Wel bleek ook dat meisjes in 2023 voor het eerst vaker dronken waren dan jongens. “Ons onderzoek, en ook het nieuwe onderzoek van VeiligheidNL, laten het belang zien van maatregelen om alcoholschade te voorkomen, waaronder voldoende aandacht voor meisjes in preventieactiviteiten”, aldus Ninette van Hasselt, hoofd van het Expertisecentrum Alcohol bij het Trimbos-instituut.
VeiligheidNL rapporteert sinds 2007 voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport jaarlijks de meest recente cijfers uit het Letsel Informatie Systeem (LIS) over SEH-behandelingen naar aanleiding van alcoholvergiftigingen. Alcoholvergiftigingen zijn daarbij gedefinieerd als SEH-bezoeken waarbij een alcoholintoxicatie geregistreerd werd en alcoholgebruik de enige reden was om op de SEH te komen.
Meer weten?
Meer weten?
Bekijk ons onderzoek Alcoholvergiftigingen en ongevallen met alcohol 2023
Veilig Productgebruik
Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.