Veilig Productgebruik
Alcoholvergiftigingen en ongevallen met alcohol 2023
VeiligheidNL rapporteert sinds 2007 jaarlijks de meest recente cijfers over Spoedeisende Hulp (SEH)-behandelingen vanwege alcoholvergiftigingen en ongevallen en geweldpleging waarbij alcohol betrokken was. Hiervoor analyseren we de gegevens over SEH-behandelingen uit ons Letsel Informatie Systeem (LIS), een registratie van ongevallen en letsels op de SEH-afdelingen van een representatieve steekproef van 14 SEH-afdelingen van 12 Nederlandse ziekenhuizen.
Status
Onderzoek type
Cijferrapportage
De cijfers
In 2023 kwam in Nederland naar schatting 4.400 keer iemand op de SEH-afdeling wegens een alcoholvergiftiging (28 per 100.000 inwoners). Van deze 4.400 was 23% jonger dan 18 jaar. Alcoholgebruik kan ook een rol spelen in het oplopen van letsel door een ongeval. Naar schatting hebben 19.800 slachtoffers van 12 jaar of ouder in 2023 een SEH-afdeling bezocht na een ongeval, waarbij in de LIS-registratie is genoteerd dat er alcohol in het spel was (127 per 100.000 inwoners).
Omdat alcoholgebruik voorafgaand aan een ongeval lang niet altijd wordt vastgesteld op de SEH-afdeling is dit een ondergrens van het daadwerkelijke aantal ongevallen met alcohol. Vervolgonderzoek van VeiligheidNL onder SEH-bezoekers laat zien dat het aantal ongevallen met alcohol misschien wel drie keer hoger is dan met het Letsel Informatie Systeem kan worden vastgesteld.
Leeftijd
De kans (per 100.000 inwoners van een bepaalde leeftijdsgroep) om met een alcoholvergiftiging op de SEH terecht te komen, was het grootst voor 12- tot en met 17-jarigen, gevolgd door jongeren van 18 tot en met 24 jaar. De 12- tot en met 24-jarigen hebben dus relatief meer alcoholvergiftigingen dan oudere personen.
De kans om na een ongeval met alcohol op de SEH te komen (per 100.000 personen van dezelfde leeftijd) was veruit het grootst voor jongeren van 18 tot en met 24 jaar. Mannen hadden een bijna drie keer zo grote kans op SEH-bezoek na alcoholgebruik dan vrouwen.
Trend
Het aantal personen van 12 jaar of ouder dat met een alcoholvergiftiging op de SEH-afdeling komt nam in de laatste 10 jaar significant af met 29 procent, voornamelijk doordat in de jaren vanaf de Coronapandemie het jaarlijkse aantal alcoholvergiftigingen op de SEH-afdeling aanzienlijk lager was dan daarvoor.
Waar in het begin van deze eeuw het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren tot 18 jaar snel steeg, lijkt deze stijging de laatste jaren te stabiliseren. Wel zien we de laatste jaren een tendens dat meer jonge meisjes dan jonge jongens een alcoholvergiftiging oplopen. Onder jongens lijkt er na de Coronapandemie sprake te zijn van een verdere daling van het aantal SEH-bezoeken als gevolg van alcoholvergiftigingen, bij meisjes zien we dit aantal weer oplopen tot vergelijkbare aantallen als voor de Coronapandemie. In de afgelopen 10 jaar (2014-2023) steeg het aantal SEH-bezoeken wegens ernstig letsel na ongevallen met alcohol significant met 67%, ondanks de daling tijdens de Coronapandemie.
Veilig Productgebruik
Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.