Ga door naar hoofdinhoud
Ouders met kinderen op de fiets

80% van fietsongevallen bij kinderen op de fiets door voet tussen de spaken

Vervolgonderzoek oorzaken fietsongevallen bij 0 t/m 11 jarigen

Jaarlijks belanden er ruim 8.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp door een verkeersongeval. Dat zijn elke dag 20 kinderen! 84% van die verkeersongevallen betrof een fietsongeval. VeiligheidNL geeft inzicht in bij wie er wat precies misgaat.

Naar aanleiding van het verdiepend onderzoek naar fietsongevallen in Nederland, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is VeiligheidNL dieper in de specifieke fietsongevallen bij kinderen (0 t/m 11 jaar) gedoken. 

Mee op de fiets

Aandacht voor spaakbeknelling blijft belangrijk. Want 80% van de fietsongevallen bij 0 t/m 11 jarigen die op de fiets vervoerd werden, kwam door een voet tussen de spaken. Vooral de 3 tot 6-jarigen lopen een zeer groot risico.

Infographic Spaakbeknellingen kinderen 0 t/m 11 jaar in 2021

De belangrijkste oorzaak van een voetje tussen de spaken is het vervoeren van kinderen zonder fietszitje of voetsteuntjes en rugleuning. 

Het letsel dat ontstaat door een voet tussen de spaken is vaak ernstig. Bijna 1 op de 3 kinderen heeft een botbreuk. De impact op het leven van het kind en de ouders kan dus groot zijn. Terwijl een spaakbeknelling makkelijk is te voorkomen door áltijd spaakafscherming te gebruiken.

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer van kinderen

Helmgebruik

Vanaf jonge leeftijd deelnemen aan het verkeer is belangrijk en leerzaam. Maar laat kinderen dat wel veilig doen. Bijna geen van de kinderen die met letsel op de Spoedeisende Hulp belandde, droeg een helm. Terwijl 22% van deze kinderen letsel had aan het hoofd, de hals of de nek. 

Infographic Helmgebruik bij kinderen in 2021

Voorkomen is beter dan genezen

Neem je je kind mee op de fiets? Zorg dan altijd dat je een fietszitje gebruikt met spaakafscherming. En gaat je kind leren fietsen, laat hem dan altijd een fietshelm dragen. Het hoofd van een kind is kwetsbaar. Een helm helpt om ernstige verwondingen aan het hoofd te voorkomen. Hij vangt (een deel van) de klap op als een kind valt. Voorkomen is echt beter dan genezen!

 

Geïnteresseerd in tijdens welke ritjes het dan misging, waarom kinderen geen helm droegen of het volledige plaatje inzien? Bekijk de infographic.

Betrokken experts

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder