Ga door naar hoofdinhoud
Kind met helm op fiets

Infographic: Fietsongevallen bij kinderen

Wat ging er mis bij kinderen van 0 t/m 11 jaar in 2021?

Kinderen nemen op verschillende manieren deel aan het verkeer. Ze leren hier veel van, maar helaas gebeuren er ook ongevallen waardoor ze naar de Spoedeisende Hulp moeten. Veruit de meeste verkeersongevallen gebeuren met de fiets (84%). Het gaat hier om kinderen die op de fiets vervoerd worden en kinderen die zelf fietsen. Opvallend is dat het letsel voornamelijk ontstaat door eenzijdige ongevallen én dat er weinig tot geen helm gedragen wordt door de kinderen.

84% van de verkeersongevallen waardoor kinderen op de Spoedeisende Hulp belandden, is een fietsongeval. De belangrijkste oorzaak is in ruim 73% van de gevallen een eenzijdig ongeval.

placeholder

Fietsongevallen met kind mee op de fiets

Veruit de meest voorkomende oorzaak (80%) van letsel bij kinderen die vervoerd (of meegenomen) worden op de fiets, is

. Vooral de 3 tot 6-jarigen lopen een groot risico. De oorzaak ligt in de manier van vervoeren. Want vooral de kinderen -die zonder voetsteuntjes en rugleuning achterop de fiets worden vervoerd, komen met hun voetje tussen de spaken (41,3%).
placeholder

Fietsongevallen wanneer kind zelf fietst

Ook wanneer kinderen zelf fietsen, ontstaat het meeste letsel door een eenzijdig ongeval (55,2%). Tijdens een fietstochtje, een uitje of van / naar school. Dat laatste zie je vooral terug bij de 9 tot 11-jarigen.

placeholder

Helmgebruik

Opvallend is dat er in Nederland heel weinig gebruik wordt gemaakt van een fietshelm. Ook niet bij de jongere kinderen die zelf fietsen. De sociale norm en het gebruiksgemak spelen hierin een grote rol. Maar ook heerst de perceptie dat het dragen van een helm geen verschil zal maken bij het oplopen van letsel na een ongeval. 

placeholder

Laat kinderen altijd een fietshelm dragen

Laat kinderen altijd een fietshelm dragen

Goed leren fietsen is belangrijk, maar gaat nou eenmaal met vallen en opstaan. 22% van de kinderen die zelf met de fiets een ongeluk krijgt, heeft letsel aan het hoofd, de hals of de nek. Laat kinderen daarom altijd een fietshelm dragen. Het hoofd van een kind is kwetsbaar. Een helm helpt om ernstige verwondingen aan het hoofd te voorkomen. Hij vangt (een deel van) de klap op als een kind valt. 

Meer informatie

In onze rapportage Fietsongevallen in Nederland lees je alles over het verdiepende onderzoek naar alle fietsongevallen in Nederland, dat VeiligheidNL in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft uitgevoerd. Of download hieronder de volledige infographic over Fietsongevallen bij kinderen van 0 t/m 11 jaar in 2021.

Betrokken experts

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder