Ga door naar hoofdinhoud
4vuurwerkveilig

Achtergrond 4vuurwerkveilig lespakket

Elk jaar bezoeken zo'n 500 kinderen onder de 16 jaar de spoedeisende hulp of huisartsenpost met brandwonden, oogletsel of ander letsel door vuurwerk. 200 daarvan zijn zelfs onder de 12 jaar. Het is daarom essentieel om kinderen en hun ouders goed te informeren over de risico’s van vuurwerk. Met het gratis lespakket 4vuurwerkveilig maken we kinderen van groep 7-8 bewust van de gevaren van vuurwerk.

Kinderen onder 12 jaar mogen geen vuurwerk afsteken, waarom een lespakket?

Het is essentieel om kinderen en hun ouders goed te informeren over de risico’s van vuurwerk. Weinig ouders weten dat vuurwerk afsteken onder de 12 jaar verboden is en dit verbod geldt voor al het vuurwerk (inclusief de F1-categorie met sterretjes en knalerwten). Ouders laten veel jonge kinderen toch zulk vuurwerk afsteken. Een kleine groep kinderen krijgt zelfs toestemming voor het afsteken van het zwaardere F2-vuurwerk. Ter preventie is daarom gekozen voor een lespakket (4vuurwerkveilig) dat kinderen uit groep 7 en 8 de juiste informatie geeft en hen bewust(er) maakt van de gevaren rond vuurwerk.

Met concrete handelingsperspectieven willen we de kennis en het bewustzijn van kinderen uit groep 7 en 8 vergroten en zo vuurwerkslachtoffers voorkomen. Deze ambitie wordt gedeeld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De kinderen krijgen les van hun eigen leerkracht op basis van het door VeiligheidNL ontwikkelde materiaal en het lespakket wordt jaarlijks geëvalueerd en waar nodig aangepast.

Betrokkenen bij lespakket

Het Lespakket 4vuurwerkveilig heeft een stuurgroep en een klankbordgroep.

  • De stuurgroep heeft een sturende beslissende rol met betrekking tot de hoofdlijnen in het jaarplan.
  • De klankbordgroep heeft een adviserende rol en bestaat uit personen die beroepsmatig met vuurwerk, vuurwerkletsels en groepsgedrag te maken hebben. Daarin zitten ook twee landelijke brancheorganisaties van vuurwerkhandelaren.

Er is voor deze samenstelling van de klankbordgroep gekozen, omdat VeiligheidNL van mening is dat het van belang is om alle relevante partijen te informeren over de ontwikkelingen van het lespakket én te bespreken wat partijen kunnen doen om vuurwerkslachtoffers te voorkomen. De brancheorganisaties hebben geen zeggenschap over de inhoud van het lespakket.

VeiligheidNL vindt het essentieel om te bespreken wat de brancheverenigingen aan letselpreventie doen en welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van vuurwerk. Zo is VeiligheidNL met vuurwerkhandelaren in gesprek gegaan om te zorgen dat er naast een vuurwerkbril en afsteeklont ook oordoppen beschikbaar zijn bij de verkoop van vuurwerk om gehoorschade te voorkomen.

We waarderen de mening van deskundigen en gebruiken die graag als input om het lespakket waar nodig beter te maken. Om deze reden is de klankbordgroep in mei 2024 uitgebreid met enkele deskundigen en specialisten die zich bezighouden met vuurwerkletsels.

Thema

Veilig Productgebruik

Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder