Ga door naar hoofdinhoud
Hockeyer

Voorkom blessures met Warming-up hockey start sterk

Hockey is een populaire sport, maar ook een sport waar veel blessures voorkomen. Meer dan de helft van de geblesseerde hockeyers is jonger dan 18 jaar. Met als gevolg dat ze wekelijks wedstrijden en trainingen laten schieten. En dat is zonde, omdat veel blessures voorkomen kunnen worden. Met een goede warming-up bijvoorbeeld. We ontwikkelden daarom speciaal voor jeugdige hockeyspelers het trainingsprogramma Warming-up – start sterk!

Doel

Binnen één hockeyseizoen het aantal blessures aan de benen bij hockeyspelers met 25 procent te verminderen.

Doelgroep

Hockeyspelers vanaf 8 jaar onder begeleiding van een hockeycoach of hockeytrainer. 

Aanpak

Warming-up – start sterk!, is een oefenprogramma met meer dan 50 oefeningen die effectief bewezen zijn om hockeyblessures aan de benen te voorkomen of te verminderen. Per week zijn er opbouwende trainingsschema's beschikbaar die passen bij het niveau en de leeftijd van het team. Ook bevat de interventie een warming-up programma specifiek voor wedstrijddagen.

Wat is Warming-up – start sterk!?

Een trainingsprogramma voor een sterke start van de training. De oefeningen zijn gericht op hockey- en motorische vaardigheden. Belangrijke thema's zijn: behendigheid, stabiliteit, flexibiliteit en snelheid/kracht. Dankzij het oefenprogramma kunnen teams op een leuke, verantwoorde en gevarieerde manier beginnen aan de training of de wedstrijd. En ze verkleinen zo de kans op blessures. Spelers die het programma gebruiken en toch geblesseerd raken, zijn daarnaast sneller weer inzetbaar voor trainingen en wedstrijden. Bovendien leren ze beter bewegen door de toevoeging van motorische vaardigheden.

placeholder
45%
Minder acute hockeyblessures door Warming-up – start sterk!

Partners van Warming-up – start sterk!

We hebben Warming-up – start sterk! ontwikkeld in samenwerking met de KNHB en kinder- en sportfysiotherapeuten.

Aan de slag

Als trainer ben jij de aangewezen persoon om je spelers de benodigde vaardigheden bij te brengen. Want als een speler fit, geconcentreerd en vaardig is, is de kans op blessures een stuk kleiner. Start daarom sterk met je hockeytraining door het warming-up programma te gebruiken. Download de gratis Warming-up app of maak een account aan op de website.
Inhoud

Hoe werkt het?

Het oefenprogramma is gratis beschikvaar via de Warming-up app (IOS & Android) of via de Warming-up website. Warming-up- start sterk! is bedacht voor vier verschillende categorieën: E-jeugd, D-jeugd, B- en C-jeugd, en A-jeugd en senioren. Het programma duurt per keer 12 minuten en bestaat uit drie fasen:

  • Fase 1: voorbereiding (0-4 minuten)
  • Fase 2 motorische vaardigheden (4-8 minuten)
  • Fase 3: hockeyvaardigheden (8-12 minuten)

Voor jonge sporters moeten oefeningen vooral leuk zijn om te doen. Daarom heeft Warming-up veel oefeningen waarbij je op een speelse manier kracht, fitheid en vaardigheid ontwikkelt. Hiermee kun je blessures voorkomen. En je wordt er ook een betere hockeyer van. 

placeholder
Website

Website Warming-up

Bekijk de oefeningen via de website of maak een gratis account aan om gebruik te maken van de trainingsschema voor jouw team(s).
Naar Warming-up website
placeholder
App store

Download de app (IOS)

Met de gratis Warming-up app (IOS) heb je de oefeningen en trainingsschema’s altijd bij de hand.
Download app
placeholder
Google Play Store

Download de app (Android)

Met de gratis Warming-up app (Android) heb je de oefeningen en trainingsschema’s altijd bij de hand.
Download app
placeholder
Download

Toolkit Warming-up – start sterk!

Werkt jouw vereniging met dit oefenprogramma, of gaan jullie er binnenkort mee werken? Dan is het goed om trainers/coaches, spelers en ouders te informeren over het gebruik én de voordelen ervan. We helpen je hier graag mee op weg middels onderstaande communicatietoolkit, bestaande uit o.a. een informatieve presentatie en video.
Ga naar de toolkit

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Ellen Kemler
Onderzoeker
Ellen Kemler
Ellen Kemler is onderzoeker en expert op het gebied van monitoring en preventie van sportblessures bij veiligheidNL.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Sportblessurepreventie

Elk jaar leiden miljoenen blessures tot sportverzuim van één of meerdere dagen. Eén op de vier geblesseerde sporters stopt zelfs volledig met de sport waarin ze hun blessure opliepen. Het thema Sportblessurepreventie zet zich in om ernstig sportletsel te voorkomen en Nederland aan het sporten te houden.

Meer over dit thema
placeholder