Ga door naar hoofdinhoud
Hardloper die aan het rekken is

Doe de Runfitcheck en ga goed voorbereid op pad!

Hardlopen is een populaire, maar ook blessuregevoelige sport. Een goede warming-up kan al veel leed schelen. Werk je met, of behandel je (beginnende) hardlopers? Wijs ze dan op onze tips in de Runfitcheck.

Doel

Kennis en bewustwording over hardloopblessures vergroten bij beginnende hardlopers en blessurepreventief gedrag stimuleren.

Doelgroep

Beginnende hardlopers van 18 jaar en ouder. 

Aanpak

De Runfitcheck is een website waarop beginnende hardlopers, na een korte test, op basis van hun belastbaarheid, doelgerichtheid (motivatie) en blessuregevoeligheid advies krijgen over blessurepreventief gedrag. 

Starten met hardlopen is makkelijk, het volhouden is een tweede. Beginnende hardlopers lopen veel risico op een blessure, vaak omdat hun voorbereiding niet goed is. Een blessure is een belangrijke reden om tijdelijk of zelfs helemaal te stoppen met hardlopen. En dat is zonde. Door goed te luisteren naar hun lichaam, kunnen hardlopers voorkomen dat zij moeten stoppen. De Runfitcheck kan hardlopers hierbij helpen, met adviezen over blessurepreventief gedrag.

Wat is de 'Runfitcheck'?

De Runfitcheck stimuleert blessurepreventief gedrag bij hardlopers, en is bedoeld voor beginnende hardlopers van 18 jaar en ouder. Met beginnende hardlopers bedoelen we hardlopers die minder dan 1 jaar ervaring hebben, of maximaal 1 uur achter elkaar kunnen hardlopen. Na het doen van een korte test krijgt de hardloper persoonlijke adviezen en tips over: het doen van een warming-up, oefeningen en loopschema's.

Hardlopen vraagt veel van je lichaam. Met de Runfitcheck ontdek je wat je lichaam aankan en met welke oefeningen je slimmer kunt hardlopen. Dit geeft meer hardloopplezier.

placeholder

Ronald Valkenburg

Sportfysiotherapeut/eigenaar Reactive

Impact

Uit onderzoek is gebleken dat de Runfitcheck blessurepreventief gedrag kan stimuleren. De beginnende hardlopers zijn na het gebruik van de Runfitcheck bijvoorbeeld vaker een warming-up gaan doen.

Samenwerkingspartners

We hebben de Runfitcheck ontwikkeld in samenwerking met de Atletiekunie en De Keuze Architecten. Partners zijn Runner's World, NOC*NSF en Le Champion. De adviezen, loop- en oefenschema's zijn in samenwerking met experts (fysiotherapeuten, sportartsen en looptrainers van de Atletiekunie) tot stand gekomen.

Aan de slag

Help (beginnende) hardlopers om blessures te voorkomen. Wijs ze op de Runfitcheck voor loopschema's, oefeningen en persoonlijke adviezen.
Inhoud

Hoe werkt het?

Met de Runfitcheck testen beginnende hardlopers eerst welk type loper zij zijn, door vragen te beantwoorden over hun hardloopdoelen, de belastbaarheid van hun lichaam en gevoeligheid voor blessures. Op basis van de antwoorden biedt de Runfitcheck de loper een dashboard met persoonlijke adviezen op basis van hun hardloopprofiel, zoals:

 

  • Een hardloopschema dat past bij de afstand waarvoor ze trainen en hun belastbaarheid.
  • Informatievideo voor een goede warming-up
  • Video's met spierversterkende oefeningen.

Daarnaast zijn er vijf verschillende kennistestjes over onderwerpen die veel hardlopers belangrijk vinden, bijvoorbeeld: ‘Hoe ga je om met pijnklachten?’. Zo leren zij beter luisteren naar hun lichaam.

placeholder
placeholder
Website

Runfitcheck

Met de Runfitcheck weet je binnen 3 minuten wat voor type loper jij bent en hoe je blessures voorkomt.
Doe de Runfitcheck

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Ellen Kemler
Onderzoeker
Ellen Kemler
Ellen Kemler is onderzoeker en expert op het gebied van monitoring en preventie van sportblessures bij veiligheidNL.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Sportblessurepreventie

Elk jaar leiden miljoenen blessures tot sportverzuim van één of meerdere dagen. Eén op de vier geblesseerde sporters stopt zelfs volledig met de sport waarin ze hun blessure opliepen. Het thema Sportblessurepreventie zet zich in om ernstig sportletsel te voorkomen en Nederland aan het sporten te houden.

Meer over dit thema
placeholder