Risicovol spelen
Dagelijks belanden er ongeveer 500 kinderen met letsel op de spoedeisende hulp. Vaak is dit te voorkomen. Door kinderen te beschermen, door een veilige omgeving te bieden en toezicht te houden. Maar even belangrijk is het versterken van kinderen, bijvoorbeeld door ze risicovol te laten spelen. Door hierin te investeren neemt de kans op ernstig letsel of een ongeval af. Daarvoor geven we je handvatten om risicovol spelen toe te passen in de praktijk.
Wat doen wij er aan?
Risicoach: elke kinderopvang aan de slag met risicovol spelen
Vroeger was het vrij gewoon dat kinderen zich bezig hielden met activiteiten als in bomen klimmen, op geheime plekken spelen of het bouwen van hutten in de bosjes. De afgelopen decennia lag de focus meer op veiligheid en bescherming. Angst dat een kind zich bezeert, maar bijvoorbeeld ook angst voor verkeer en sociale druk, leidt bij veel ouders tot het over-beschermen van hun kinderen.
Hoe laat ik een kind uitdagend, maar veilig buitenspelen?
Bekijk dit filmpje voor ouders, dat we samen met Opvoedinformatie Nederland gemaakt hebben.
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.