Ga door naar hoofdinhoud
Onderzoek - vrouw toont grafiek

Landelijke monitoring

Voor het monitoren van ongevallen en letsels in Nederland gebruiken wij gegevens uit meerdere bronnen. De belangrijkste bron is ons eigen Letsel Informatie Systeem (LIS). De LIS-database wordt voortdurend aangevuld met de nieuwste informatie over behandelde letsels en vergiftigingen. De gegevens zijn afkomstig van afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen in Nederland. De kosten van letsel worden berekend met het Letsellastmodel.

Letsel Informatie Systeem (LIS)

De ontwikkelingen rondom ongevallen en letsels in Nederland houden we voortdurend bij met ons Letsel Informatie Systeem (LIS). LIS bestaat sinds 1997 en vormt de kennisbasis voor het letselpreventiebeleid in Nederland. Met behulp van LIS leggen we informatie vast over privé-ongevallen, sportblessures, verkeersongevallen, arbeidsongevallen, geweld en zelfbeschadiging. De informatie wordt aangeleverd door afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) van een selectie van ziekenhuizen. De deelnemende ziekenhuizen vormen een representatieve steekproef van de ziekenhuizen in Nederland: dat maakt een schatting van cijfers op landelijk niveau mogelijk. Om de gegevens uit de LIS-ziekenhuizen te vertalen naar heel Nederland, maken we gebruik van externe gegevens over het totaal aantal SEH-bezoeken in Nederland. Meer over de methoden en toepassingen van LIS vind je in dit rapport

LIS in de praktijk

LIS is een digitale registratie met persoons- en toedrachtgegevens, die aansluit op de huidige beschikbare registratie van patiënten op de SEH. De manier waarop het letsel ontstond en de omstandigheden waaronder het ongeval plaatsvond, worden in het beschikbare ziekenhuisinformatiesysteem vastgelegd. Alle door de SEH verzamelde gegevens worden elektronisch via een beveiligde verbinding naar ons verstuurd. Patiënt-identificerende gegevens ontvangen wij niet. Daardoor voldoet LIS aan de regels van de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Informatie voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen die deelnemen aan LIS, dragen bij aan het in kaart brengen van de ongevallen in Nederland. LIS levert ook relevante managementinformatie over de opvang en behandeling van patiënten op de eigen SEH-afdeling van het deelnemende ziekenhuis. Wij kunnen de deelnemende ziekenhuizen ook voorzien van benchmark-informatie, zodat zij hun managementinformatie kunnen vergelijken met die van de andere deelnemers. LIS-ziekenhuizen krijgen van ons ondersteuning bij het verzamelen van de benodigde letsel- en toedrachtinformatie.

placeholder
Ziekenhuizen die deelnemen aan het Letsel Informatie Systeem (LIS)

Letsellastmodel

Samen met het Erasmus MC hebben wij het Letsellastmodel ontwikkeld. Hiermee kunnen we berekenen wat een blessure, verwonding of vergiftiging nu eigenlijk kost. Niet alleen in termen van geld (denk aan de kosten voor behandeling en verzuim), maar ook in kwaliteit van leven. In het Letsellastmodel maken we gebruik van informatie over SEH-behandelde letselslachtoffers, zoals geregistreerd in het Letsel Informatie Systeem (LIS) en/of de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ).

Certificaat NEN-7510

Wij zijn in het bezit van een NEN-7510 certificaat. Door certificering voor deze norm kunnen wij partners in de zorg en hun patiënten de garantie geven dat wij zorgvuldig en veilig met hun gegevens omgaan. De norm vereist een blijvend hoog niveau van informatiebeveiliging en toetst daar ook regelmatig op. Het behalen van de norm bewijst dat betrouwbaarheid en beveiliging van informatie bij ons zijn gewaarborgd.

Op de hoogte blijven?

Heb jij in je werk te maken met letselpreventie en wil je op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen, onze onderzoeken en bijeenkomsten? Meld je dan aan voor onze e-mail updates!