Ga door naar hoofdinhoud
Volleybal vrouwen

Voorkom volleybalblessures met VolleyVeilig

Geblesseerd raken is niet alleen pijnlijk, het gaat vaak ook ten koste van de ontwikkeling en het spelplezier van je speler(s). Een goede warming-up helpt blessures te voorkomen. Om die reden is VolleyVeilig ontwikkeld, hét warming-upprogramma voor het hele seizoen, speciaal voor volleyballers. Benieuwd naar wat VolleyVeilig voor jou als trainer kan bieden? Lees snel verder en voorkom blessures!

Doel

Het doel van VolleyVeilig is om binnen één volleybalseizoen het aantal acute blessures bij volleybalspelers met 40 procent te verminderen.

Doelgroep

Volleybalspelers vanaf 9 jaar (D-jeugd) onder begeleiding van een volleybalcoach/volleybaltrainer.

Aanpak

VolleyVeilig is een warming-up programma. Het bestaat uit verschillende oefeningen die effectief bewezen zijn om (acute) blessures aan de knieën, enkels en schouders te voorkomen of te verminderen. Per week zijn er opbouwende trainingsschema's beschikbaar die passen bij de leeftijd en het niveau van het team.

Wat is ‘VolleyVeilig’?

VolleyVeilig is een warming-up programma. Met de oefeningen kun je specifieke volleybalblessures (vooral schouder-, enkel- en knieblessures) voorkomen of verminderen. Dankzij een compleet seizoensschema voorziet VolleyVeilig coaches/trainers elke week van oefeningen voor hun warming-up. Deze warming-up duurt gemiddeld 15 minuten per keer en is aan het begin van het seizoen eenvoudiger en lichter en later juist uitdagender.

placeholder
20-40%
Minder acute volleybalblessures door VolleyVeilig.

Wat levert het op?

Uit onderzoek van het Amsterdam UMC – Locatie Vu en VeiligheidNL blijkt dat door VolleyVeilig:

  • Het percentage acute blessures bij volwassenen met 20 procent afneemt (dit komt neer op gemiddeld 3-5 blessures per team minder in één volleybalseizoen).
  • Het aantal acute blessures bij de jeugd daalt met 40 procent.
  • Het aantal arm- en schouderblessures bij de jeugd  zelfs afneemt met 60 procent.

Partners van VolleyVeilig

We hebben VolleyVeilig ontwikkeld in samenwerking met Nevobo en kinder- en sportfysiotherapeuten. Het programma is door de erkenningscommissie Sport & Bewegen erkend als interventie op het niveau Effectief.

Aan de slag

Met VolleyVeilig dagen we jou en je spelers uit om altijd een goede en gevarieerde warming-up te doen. Ga aan de slag via de VolleyVeilig website of gratis app en voorkom blessures in jouw team.
Inhoud

Hoe werkt het?

Maak een account aan op de website volleyveilig.nl of downloadt de VolleyVeilig app (IOS & Android). Daarna kun je als trainer/coach aan de slag om samen met je team het warming-up programma te volgen als onderdeel van de training of voor de wedstrijd. De warming-up bevat verschillende oefeningen per week en is als volgt opgebouwd:

  • Een cardiovasculaire warming-up (hierdoor gaat je hart sneller gaat kloppen, je bloedvaten verwijden en worden je spieren warm).
  • Stabiliteitsoefeningen voor de romp.
  • Oefeningen gericht op het voorkomen van knie- en schouderblessures. 
  • Oefeningen gericht op de preventie van enkelblessures.
placeholder
Website

Website VolleyVeilig

Bekijk de oefeningen via de website of maak een gratis account aan om gebruik te maken van de trainingsschema voor jouw team(s).
Naar Volleyveilig.nl
placeholder
App store

Download de app (IOS)

Met de gratis VolleyVeilig app (IOS) heb je de oefeningen en trainingsschema’s altijd bij de hand.
Download app
placeholder
Google Play Store

Download de app (Android)

Met de gratis VolleyVeilig app (Android) heb je de oefeningen en trainingsschema’s altijd bij de hand.
Download app
placeholder
Download

Toolkit VolleyVeilig

Wil jij jouw vereniging overtuigen van het nut van VolleyVeilig? Maak dan gebruik van de VolleyVeilig toolkit. Hierin vind je een presentatie, een video en andere hulpmiddelen.
Ga naar de toolkit

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Victor Zuidema
Programmamanager
Victor Zuidema
Victor Zuidema is programmamanager voor de programma’s Sportblessurepreventie, Gehoorschadepreventie en Veilig Productgebruik.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Sportblessurepreventie

Elk jaar leiden miljoenen blessures tot sportverzuim van één of meerdere dagen. Eén op de vier geblesseerde sporters stopt zelfs volledig met de sport waarin ze hun blessure opliepen. Het thema Sportblessurepreventie zet zich in om ernstig sportletsel te voorkomen en Nederland aan het sporten te houden.

Meer over dit thema
placeholder