Ga door naar hoofdinhoud
Header Veilig Opgroeien - de 7 mijlpalen

De Veilig Opgroeien aanpak

Van beschermen naar versterken

Jonge kinderen zijn sneller en ondernemender dan veel ouders denken. Ouders laten zich verrassen en nemen daardoor te laat maatregelen. Help ouders met onze Veilig Opgroeien aanpak, de 7 mijlpalen in de ontwikkeling van hun kind te herkennen én geef ze passend advies om hun kind te beschermen en te versterken. Zo voorkomen we samen ongevallen.

Doel

Ouders helpen om de ontwikkeling van hun kind goed in te schatten zodat zij beschermen waar nodig en versterken waar mogelijk.

Doelgroep

Veiligheidsvoorlichting aan ouders van jonge kinderen maakt deel uit van het basistakenpakket van de jeugdgezondheidszorg. De Veilig Opgroeien aanpak is dan ook samen met deze zorgprofessionals ontwikkeld. Maar ook verloskundigen, kraamzorgverzorgenden én ouders, kunnen met deze aanpak aan de slag. 

Aanpak

Met de 7 mijlpalen inspelen op de interesse van ouders in de ontwikkeling van hun kind. Uitgewerkt in een combinatie van deskundigheidsbevordering bij de professional en voorlichting aan ouders (fysiek en digitaal).

In de Veilig Opgroeien aanpak staan de 7 mijlpalen in de ontwikkeling van een kind centraal. Dit zijn de momenten waarop een kind een nieuwe stap zet in zijn ontwikkeling. Leuk, maar niet zonder risico's.

Goede balans tussen beschermen en versterken

Weegschaal - Beschermen en Versterken 3

Een goede balans tussen het beschermen en versterken van een kind is cruciaal. Dus niet alleen risico’s vermijden, maar kinderen ook met risico's leren omgaan. Door hier in te investeren, neemt de kans op ernstig letsel of een ongeval af. Ouders worden nu vaak nog verrast door de snelle ontwikkeling van hun kind en nemen daardoor te laat maatregelen om hun kind te beschermen. Daarnaast realiseren veel ouders zich niet, dat ze hun kind al vanaf de geboorte kunnen versterken. Belangrijk dus dat ouders de ontwikkeling van hun kind goed weten in te schatten, zodat ze op het juiste moment kunnen beschermen, maar ook versterken. 

De Veilig Opgroeien aanpak is gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijke kennis, gedragsonderzoek en een behoeftepeiling onder diverse zorgprofessionals en ouders. Lees hier de volledige onderbouwing  van onze Veilig Opgroeien aanpak.
neemt ouders mee in de ontwikkeling van hun kind. Want ieder kind is uniek. Ze leren de signalen die een nieuwe mijlpaal (zoals tijgeren, kruipen of lopen) aankondigen, te herkennen. En weten zo op het juiste moment hoe ze hun kind kunnen beschermen en versterken.

Fasering

Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind, spelen er telkens andere veiligheidsonderwerpen. Bij elk consult past wel een mijlpaal die er aan gaat komen. Vertel de ouders welke nieuwe mijlpaal ze kunnen verwachten, hoe ze die herkennen en wat het belangrijkste advies is dat bij de ouder en het kind past. 

Fasering Veilig Opgroeien aanpak

 

 

 

 

 

Aan de slag met de Veilig Opgroeien aanpak

De Veilig Opgroeien aanpak bestaat uit de volgende onderdelen
Voorlichting

De Mijlpalen-check

Met de Mijlpalen-check op kinderveiligheid.nl kunnen ouders door het invullen van een paar korte vragen, zelf ontdekken welke mijlpaal zich aankondigt. Ze krijgen vervolgens op maat informatie over de mijlpaal die er aan komt.

Verwijs ouders door naar de Mijlpalen-check!

placeholder
Voorlichtingsmateriaal

Geef ouders de Veilig Opgroeien Uitvouwkaart

Een handig overzicht voor ouders van de 7 belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van hun kind. Zo kunnen ouders de ontwikkeling van hun kind goed inschatten en weten ze wanneer en hoe ze hun kind kunnen beschermen en versterken. De uitvouwkaart is eenvoudig op te hangen en ouders kunnen het bereiken van elke mijlpaal noteren. Zo is het ook nog een leuke herinnering voor later.

placeholder

Bestel de Veilig Opgroeien uitvouwkaart

Bestel de uitvouwkaart hier. Een set bestaat uit 25 exemplaren. Geef elke ouder er één mee bij het huisbezoek of het eerste consultatiebezoek.

Uitvouwkaart Veilig Opgroeien (per set van 25 stuks)

5,50 excl. BTW en evt. verzendkosten

Bekijk

Hoe gebruik je de Veilig Opgroeien uitvouwkaart in een consult?

We ondersteunen je graag op allerlei manieren in de communicatie naar ouders. Met deze video laten we je zien hoe je, als JGZ-professional, de Veilig Opgroeien aanpak én uitvouwkaart kunt gebruiken in je consult.

Download

Het Veilig Opgroeien Schema

Dit schema is een naslagwerk voor jou als zorgprofessional. Je ziet in één opslag wat de 7 mijlpalen & bijbehorende signalen en adviezen zijn. Zo kun je elk consult met de ouders bespreken welke nieuwe mijlpaal er aan komt en hoe ze deze herkennen. 

placeholder

Download het schema

Je kunt het Veilig Opgroeien schema hier gratis downloaden en printen (A3) of opslaan op je bureaublad.

placeholder
Voorlichtingsmateriaal

Adviseer De 4 van…

De 4 belangrijkste adviezen per onderwerp hebben we samengevat in woord en beeld: kort, krachtig en simpel!
Naar alle 'De 4 van's'
Download

De '4 van...' adviezen in 11 talen

We hebben onze ‘De 4 van...’ adviezen nu beschikbaar gemaakt in 11 talen. Dit zijn: Nederlands, Engels, Frans, Russisch, Spaans, Somalisch, Turks, Tigrinya, Arabisch, Oekraïens en Farsi. Je kunt de vertaalde adviezen downloaden om door te sturen naar ouders of print ze uit zodat je ze kunt meegeven bij een consult. 

Ga naar de vertalingen

Klik hier

Bekijk ons gratis webinar

Tijdens ons interactieve webinar van 1,5 uur:

  • Neemt Mieke Cotterink (expert kindveiligheid bij VeiligheidNL) je mee in onze kinderveiligheidsstrategie: van beschermen naar versterken (vanaf minuut 3:46).
  • Vertelt jeugdarts Mireille Platter je een verhaal uit de praktijk (vanaf minuut 23:54).
  • Legt Mariëlle Hermans (expert veilig vervoer van kinderen bij VeiligheidNL) je alles uit over de Veilig Opgroeien aanpak en hoe je deze gebruikt (vanaf minuut 36:32).
  • Vertelt José Koster (ouderschaps- en communicatiedeskundige) zelf over hoe je een ouder aanspreekt en wat versterken doet met een ouder (vanaf minuut 59:12).

Na elke presentatie is er ook een Q&A van circa 5 minuten.

Download

Handleiding Veilig Opgroeien aanpak

In de Veilig Opgroeien handleiding geven we een overzicht van alle materialen, voor jezelf en voor ouders. Ook geven we tips over wanneer en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Download 'm hier.

Video

Animatie Veilig Opgroeien aanpak

Niet alleen in de handleiding Veilig Opgroeien geven we je extra informatie. Ook in de deze animatie lichten we toe hoe je de aanpak in de praktijk toepast. Scheelt je tijd, en is ook nog leuk om te bekijken. Bekijk hier de video ->

 

Of bekijk 'm hier met ondertiteling.

 

Download

Veilig Opgroeien berichten

We ondersteunen je graag in de communicatie naar ouders. Daarom hebben we kant-en-klare berichten voor je gemaakt, waarin staat hoe ouders de mijlpaal herkennen en welke adviezen erbij horen. Met een verwijzing naar kinderveiligheid.nl. Download de teksten en gebruik ze zoals jij fijn vindt. Bijvoorbeeld op de website, via een nieuwsbrief of 1-op-1 naar ouders. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby’s.

Aanvragen

Andere behoefte of wensen?

Af en toe krijgen wij verzoeken voor ander voorlichtingsmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan beeldmateriaal voor tv-schermen in de wachtkamer. Vaak allemaal met hun eigen specificaties. Heb je zo’n verzoek? Neem dan contact op met Mieke Cotterink, expert Kinderveiligheid.
Contact

Samenwerken op dit onderwerp?

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder