Ga door naar hoofdinhoud
Sporter last van enkel

Enkelblessures

Enkelblessures zorgen er vaak voor dat sporters voor korte of langere tijd niet kunnen sporten. VeiligheidNL registreert daarom de sportblessures in Nederland, om alle kennis te verzamelen die nodig is voor blessurepreventie.

Status

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 7-1-2019

Enkelblessures komen veel voor in de sport. In 2017 was vijftien procent van alle sportblessures in Nederland een enkelblessure. In meer dan de helft van de gevallen was het een enkelverstuiking. Bijna de helft (44 procent) van alle enkelblessures werd medisch behandeld, waarvan driekwart door de fysiotherapeut.

Voetballers

Het merendeel van de geblesseerde sporters met een enkelblessure was een veldvoetballer. Rekening houdend met het aantal gesporte uren per sport, bleek dat zaalvoetbal de meest risicovolle sport was om een enkelblessure op te lopen die behandeld moest worden op de Spoedeisende Hulp (SEH). Een derde van alle enkelblessures op de SEH werd beschouwd als ernstig.

Mannen liepen (iets) vaker een enkelblessure en een enkelverstuiking op dan vrouwen, en sporters onder de 35 jaar veel vaker dan oudere sporters. Bijna de helft van alle enkelblessures werd veroorzaakt door vallen of verstappen (verzwikken), maar vaak ook door overbelasting. Bij enkelverstuikingen werd zelfs meer dan de helft veroorzaakt door vallen of verstappen en stond contact met een andere sporter op de tweede plaats.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Sportblessurepreventie

Elk jaar leiden miljoenen blessures tot sportverzuim van één of meerdere dagen. Eén op de vier geblesseerde sporters stopt zelfs volledig met de sport waarin ze hun blessure opliepen. Het thema Sportblessurepreventie zet zich in om ernstig sportletsel te voorkomen en Nederland aan het sporten te houden.

Meer over dit thema
placeholder