Ga door naar hoofdinhoud
Slapende baby

De Womy Sleeper, voor als een baby niet wil slapen

Mijn baby wil echt niet slapen, wat kan ik doen? Een veel gehoorde noodkreet onder jonge ouders die zoekend zijn naar een oplossing om hun kindje te laten slapen. Ze hebben van alles geprobeerd, maar als niets helpt, zijn ze door slaapgebrek en stress vaak de wanhoop nabij. En juist die momenten zijn risicovol. Ze vallen bijvoorbeeld met hun baby op de borst in slaap op de bank of nemen de baby bij zich in bed. Dit verhoogt de kans op wiegendood.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Natuurlijk proberen we door middel van goede voorlichting en begeleiding te voorkomen dat ouders in dergelijke situaties terechtkomen. Maar soms lukt dit helaas niet. Een creatieve vader en ervaringsouder heeft hiervoor een oplossing bedacht, de Womy Sleeper. Het idee is dat een baby de geruststellende ademhalingsbeweging van de vader of moeder ervaart, terwijl het veilig in zijn eigen bedje ligt.  

Ik moet eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie terughoudend was. Er zijn inmiddels meerdere babybedjes op de markt die op diverse manieren kunnen bewegen, van schommelen tot schudden in diverse ritmes en richtingen. Maar het ritme van een ademhalingsbeweging was nieuw voor mij. Laat maar zien, zei ik!  

De Womy Sleeper bestaat uit de Mat en de Breather. De Mat is een dun matje, dat je onder het matrasje van de baby legt. De Breather staat buiten het bedje en ‘ademt’ op een rustgevend ritme lucht in en uit het matje. Zo ontstaat een licht ritmische wiegbeweging van het matras. En eerlijk is eerlijk, ik werd er al rustig van als ik er alleen naar keek! Belangrijk is dat de Mat onder het matras gelegd wordt, waardoor er niets binnen het bereik van de baby aan het bedje toegevoegd wordt. Ook de Breather is onbereikbaar voor de baby.  

De ontwikkeling van dit product is een voorbeeld van een zorgvuldig proces, waarbij advies vanuit experts op diverse vlakken, waaronder veiligheid, een belangrijke rol heeft gespeeld.   

Krijg jij als zorgprofessional vragen van ouders over dit product, dan kun je aangeven dat het een veilige oplossing is, waarmee onveilige situaties gecreëerd door wanhopige ouders voorkomen kunnen worden. 

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder

Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.