
Kinderveiligheid
Veilig met kinderen op de fiets: zo gebruik je een fietszitje
Als je een kind meeneemt op de fiets, is het belangrijk om een fietszitje te gebruiken. Er zijn zitjes voorop en achterop de fiets; welke je kiest hangt af van de leeftijd, het gewicht en de motorische ontwikkeling van het kind. Ook is een fietszitje cruciaal om een voetje tussen de spaken (spaakbeknelling) te voorkomen. Lees hieronder onze tips voor een veilige fietstocht.
Wanneer gebruik je welk fietszitje?
- Fietszitje voorop: Zodra een kind zelfstandig goed rechtop kan zitten (meestal rond 9 à 12 maanden), kan het in een voorzitje. Kan een kind alleen zelfstandig zitten met ondersteuning? Of valt het kind nog om als je een duwtje geeft? Dan is het nog te vroeg voor een fietszitje.
- Fietszitje achterop: Als het kind zwaarder is dan 15 kg, wordt een voorzitje minder veilig en comfortabel. Dit is meestal rond 3 jaar. Stap dan over op een zitje achterop.
- Geen zitje meer nodig: Zodra een kind boven de 22 kg weegt (ongeveer 5 jaar), past het vaak niet meer in een fietszitje. Vanaf dan is een zitje niet meer nodig, maar blijven goede voetsteunen belangrijk.
Hoe zet je een kind goed vast in het fietszitje?
Controleer altijd of de schouder- en voetriempjes goed vastzitten. Strakke riempjes voorkomen dat een kind tijdens het fietsen verschuift. Vooral voetriempjes zijn belangrijk; zonder deze kunnen de voetjes tussen de spaken komen, wat ernstige verwondingen kan veroorzaken. Dit risico is extra groot bij kinderen tussen 3 en 6 jaar.

Hoe voorkom je spaakbeknelling?
Spaakbeknelling voorkom je door:
- Zolang mogelijk een fietszitje achterop te gebruiken.
- Het kind goed vast te maken met schouder- en voetriempjes.
- Voetbeschermers te gebruiken.
Bij de meeste nieuwe fietszitjes zit al een bescherming bij de voetsteuntjes. Heb je een ouder model met alleen voetbakjes? Dan is het nodig om extra beschermplaten te plaatsen. Let op: jasbeschermers bieden onvoldoende bescherming.
Als het kind niet meer in een fietszitje hoeft, blijf dan wel de voetsteuntjes en bescherm-platen gebruiken. Fietstassen zijn ook geschikt als spaakbescherming. De voeten van een kind kunnen daar makkelijk in.

Hoe zet je een fietszitje goed vast?
Om een kind veilig te vervoeren in een fietszitje is het natuurlijk belangrijk dat deze goed vastzit. Lees daarom altijd de handleiding als je het fietszitje vastzet op je fiets. Of laat het zitje vastmaken door de fietsenmaker.
- Voetzitje voorop: Bevestig dit stevig aan de stuurpen.
- Achterzitje: Plaats dit op de bagagedrager, met een extra stang aan het fietsframe. Zorg dat het zitje niet te ver naar voren of naar achteren zit; anders heeft het kind geen ruimte of is er kans dat het zitje kantelt door het gewicht van het kind.
Waar kan ik verder op letten?
- Zorg dat de vingers van een kind achterop de fiets niet tussen de veren van het zadel komen. Koop een speciaal hoesje om de veren onder je zadel te verbergen.
- Laat de fiets nooit op de standaard staan als een kind in het zitje zit. Ook niet als je een brede standaard hebt.
- Bedenk dat er extra gewicht op je fiets zit en dat je daardoor langzamer kunt remmen en wegrijden.
- Zorg dat de fiets stabiel staat als je het kind uit het zitje tilt.
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.