Kinderveiligheid
Adviezen gebruik buitenbedjes in kinderopvang
Steeds meer kinderdagverblijven willen hun baby’s in de frisse buitenlucht laten slapen. Maar je wilt natuurlijk wel dat dat veilig gebeurt. We zetten de belangrijkste adviezen voor veilig slapen in buitenbedjes voor je op een rij.
Kunnen baby’s veilig buiten slapen?
Baby’s kunnen prima veilig buiten slapen. Er bestaan zelfs speciale buitenbedjes waar een baby zowel in de winter als zomer in kan slapen. Dat zijn houten 'buitenslaaphuisjes', waarin precies een matrasje past. Aan de voorzijde is het voorzien van horrengaas waardoor er geen insecten, katten of honden bij de baby kunnen komen. Inmiddels maken meerdere kinderdagverblijven gebruik van de buitenslaaphuisjes. De buitenslaaphuisjes moeten net als een gewoon ledikant voldoen aan het Warenwetbesluit kinderbedden en –boxen.
Wat zijn de regels voor veilig slapen in een buitenbedje?
Het is belangrijk om alle standaardadviezen voor veilig slapen ook toe te passen op het buitenbedje:
- Zorg dat het matras goed aansluit, er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de binnenmaat van het buitenbed;
- Let erop dat het matras stevig en vlak is;
- Gebruik geen plastic hoes om het matras;
- Gebruik een babyslaapzak of maak het bedje kort op.
Aanvullend hierop zijn op basis van
- Pas de kleding en het beddengoed aan op de buitentemperatuur. Gebruik bij lage buitentemperaturen een slaapzak en eventueel een deken om de baby stevig in te stoppen. De dikte van de slaapzak en het wel of niet afritsen van de mouwen hangt af van de temperatuur. Gebruik geen dekbed. Gebruik bij hoge temperaturen een parasol tegen de zon of een aanklik schermpje. Sluit het bedje niet af met een laken of deken, maar zorg dat luchtcirculatie mogelijk blijft. Bij een (slapende) baby kun je aan het nekje voelen met de bovenzijde van je vingers of hij het warm genoeg heeft. Een baby die zweet in het nekje heeft het te warm. Koude handjes zijn niet ongewoon.
- Laat een baby niet buiten slapen bij extreme weersomstandigheden. Hieronder vallen extreme regenval, mist, storm, extreme kou en hitte.
- Laat een baby in kleine stapjes wennen aan buiten slapen. Begin dus met één slaapje op de dag buiten, en verhoog dit eventueel geleidelijk naar twee slaapjes. Baby’s tot een jaar moeten niet langer dan drie uur buiten slapen omdat een geleidelijke afkoeling koude stress doet toenemen.
- Ga regelmatig kijken bij de baby als deze buiten slaapt. Doe dit even vaak als je bij slapende baby’s binnen doet. Dit is belangrijk om signalen van honger of wakker worden en calamiteiten op te kunnen merken.
- Laat baby’s en kinderen met neurologische stoornissen niet buiten slapen. Overleg bij twijfel met de huisarts.
- Laat baby’s en kinderen niet buiten slapen, als de opvanglocatie midden in de stad of langs een drukke autoweg ligt. , met name fijnstof en stikstofdioxide, is namelijk geassocieerd met verhoogde wiegendoodsterfte.
Goed voorbeeld nodig voor jullie Veilig Slapen beleid?
Gebruik het model-protocol Veilig Slapen in de Kinderopvang.
Ook interessant
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.