Ga door naar hoofdinhoud
Vrouw met papier met cirkeldiagram

Signaleringsinstrument productgerelateerde letsels

Interactief dashboard met aantal letsels door consumentenproducten

Als het gaat om productveiligheid, is het belangrijk om goed en snel in kaart te hebben welke producten leiden tot letsels. En om zicht te hebben op trends en ontwikkelingen van producten. Zeker gezien de  snel groeiende online marktplaatsen en webwinkels waarmee je producten van over de hele wereld kunt kopen. Daarom is het belangrijk dat we de signalering op het gebied van productveiligheid versterken.

Foto van Marjolein Versteeg
Auteur
Marjolein Versteeg

Productgerelateerde letsels monitoren 

De doorlopende letselregistratie via het LIS, waarin ook betrokken producten worden geregistreerd, biedt bij uitstek een goed vertrekpunt voor het versterken van de signalering. Op dit moment hebben we een prototype van het signaleringsinstrument in gebruik waarin we alle producten die we in LIS registreren, kunnen monitoren. We maken daarbij gebruik van de meest

Ongeveer 2 maanden nadat een ongeval heeft plaatsgevonden, zijn de gegevens beschikbaar.
maandcijfers over product gerelateerde letsels. Die cijfers kunnen we vergelijken met eerdere periodes (bijvoorbeeld een maand of kwartaal) in de afgelopen 5 jaar. Daarmee kunnen we dus ook signaleren of bepaalde letsels vaker of minder vaak voorkomen (trends).  

Trends signaleren

Via een interactief dashboard kunnen we trends in letsel, gerelateerd aan consumentenproducten, in de gaten houden. Het dashboard maakt het mogelijk om te filteren op:  

  • individuele producten (zoals droger of trampoline) 
  • productcategorieën (bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten of doe-het-zelfapparatuur)  
  • letselmechanismen (zoals brandwonden, snijden aan een object of verstikking) 

We gebruiken bepaalde drempelwaardes om significante trends te signaleren.

Waarschuwing sturen

Bij een significante stijging van letsel met een bepaald product kan het systeem een waarschuwing sturen om belanghebbenden op de hoogte te stellen. Er is meer onderzoek nodig om de gebruikersinterface voor belanghebbenden te optimaliseren, en om dynamische drempelwaardes in te stellen op basis van (statistische) voorspellingsmodellen.   

Samenwerken op dit onderwerp?

Thema

Veilig Productgebruik

Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder