Ga door naar hoofdinhoud
Eten en drinken in de Kinderopvang | Risicomonitor

De voordelen van werken met de Risicomonitor

Een veiligheids- en gezondheidsbeleid werkt pas echt, als het leeft op de werkvloer. Het vraagt om continue samenwerking. Door met de Risicomonitor te werken, werk je slimmer en efficiënter aan een actueel en uniform beleid. Het beleid is dan niet alleen een verhaal op papier, maar ook echt onderdeel van het dagelijkse werk. En dat is precies wat de wet vraagt; een praktiserend beleid. We zetten de vier belangrijkste voordelen van werken met de Risicomonitor voor je op een rij!

De belangrijkste voordelen van werken met de Risicomonitor zijn:

1. Uniformiteit gegarandeerd

De Risicomonitor maakt het organisatiebeleid leidend, wat zorgt voor consistentie over alle locaties.
Jullie organisatiebeleid vormt de basis. Daarmee richt je stapsgewijs voor alle locaties een beleidscyclus in. 
•    Je doet alvast een aanzet voor de grote en kleine risico’s.
•    Je actualiseert het beleid op basis van ontvangen feedback en relevante ontwikkelingen.
•    Je kiest alvast de thema’s voor die specifieke beleidscyclus en richt deze in door checklists en werkvormen klaar te zetten.
•    Daarna plan je alle activiteiten verspreid over de beleidscyclus in.
Als de cyclus is ingericht, zet je alles door naar de locaties. En kunnen de medewerkers op de locaties aan de slag!
Ook als je maar 1 locatie hebt, zorgt de Risicomonitor ervoor dat iedereen binnen je locatie op dezelfde manier werkt.

2. Altijd up-to-date beleid

Met een vaste beleidscyclus van 1, 1,5 of 3 jaar werk je continu aan verschillende thema’s en houd je het beleid actueel. Elke 6 à 8 weken behandelen medewerkers een thema met behulp van checklists en werkvormen. Zo maken ze het beleid eigen en passen ze het aan op de specifieke situatie van hun locatie. Zo zorgen ze samen voor een consistente uitvoering van het beleid.. 
Ook kunnen locaties incidenten, gevaarlijke situaties en kansen in de RM registreren. Deze kunnen eenvoudig verwerkt worden in het organisatie brede beleid. Zo is de dagelijkse praktijk direct verbonden met het beleid.
Dit werkt hetzelfde en levert hetzelfde voordeel op voor zowel organisaties met meerdere als één locatie.

3. Inzicht en controle

Als organisatie én locatie houd je makkelijk grip op de uitvoering en voortgang van je beleid op verschillende locaties.
Je kunt precies volgen welke activiteiten worden uitgevoerd, zoals checklists en werkvormen. Daarnaast krijg je een helder beeld van de status per locatie: hoe ver ze zijn met de verschillende thema’s, welke grote en kleine risico’s er spelen, en hoe het staat met het actualiseren van het beleid.

Per locatie zie je in één oogopslag de voortgang van alle activiteiten en het up-to-date houden van risico’s en beleid. Zo blijf je altijd goed geïnformeerd en kun je snel bijsturen waar nodig.

4. Tijdwinst op de werkvloer

Locaties kunnen zich direct richten op de uitvoering, zonder dat ze eerst hoeven te bedenken wat en hoe ze dat gaan doen.
Alle medewerkers op een locatie leveren een bijdrage, hierdoor wordt het werk verdeeld. Per thema zijn er 3 werkvormen beschikbaar om het beleid ook daadwerkelijk levend te houden, en erover in gesprek te blijven met alle medewerkers. De acties die daar mogelijk uit voort komen, krijgen eenvoudig een verantwoordelijke en deadline. Zodat het oppakken gegarandeerd is. De e-mailnotificaties helpen iedereen scherp te houden.

Zo vertaal je echt samen het papieren beleid, naar de dagelijkse praktijk!

Extra voordeel: Onderbouwing richting de toezichthouders

Naast deze 4 voordelen, helpt de Risicomonitor jullie ook bij een bezoek van de toezichthouders. Je streeft naar de juiste balans tussen regelgeving en pedagogische visie. Met het gebruik van de Risicomonitor kun je aantonen dat je werkt aan een veilige, gezonde én uitdagende omgeving voor kinderen. Het betekent niet dat je automatisch door de inspectie komt. Je moet het uiteindelijk zelf doen! 

Waar de Risicomonitor voor zorgt
Met de Risicomonitor zorgen wij ervoor dat je inzicht hebt in wat nodig is:

  • Wat moet je doen
  • Wat moet je vastleggen en hoe
  • Wat moet je bespreken

Wat jullie zelf moeten doen
Dit is een hele mooie basis om vervolgens zelf aan de slag te gaan met de implementatie:

  • De medewerkers moeten het gaan uitvoeren
  • De werkvormen worden ingezet  


Wanneer de stappen van de Risicomonitor goed worden toegepast, ontstaat een stevige basis om de aanpak overtuigend aan de toezichthouder uit te dragen en te onderbouwen. Dit ondersteunt niet alleen de naleving van wettelijke eisen, maar biedt ook de mogelijkheid om vanuit een pedagogische visie en een goed onderbouwd veiligheids- en gezondheidsbeleid het gesprek aan te gaan met de toezichthouder. Zo ontstaat wederzijds begrip en vertrouwen. 

Start vandaag met de Risicomonitor!

Maak van het ‘papieren beleid’ een krachtig onderdeel van het dagelijkse werk.

Onze expert

Foto van Zeina Bassa
Consultant
Zeina Bassa
Zeina Bassa is consultant bij VeiligheidNL voor het thema Kinderveiligheid.
Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder