Ga door naar hoofdinhoud
Waarzitwatin producten

Chemische stoffen in producten: lang niet altijd gevaarlijk!

Informatie om mee te nemen in advies naar ouders

Chemische stoffen zijn overal en lang niet altijd gevaarlijk, maar zelfs nuttig. Toch leven er veel vragen bij consumenten over de invloed van chemische stoffen op de gezondheid. Krijg jij vragen hierover? In dit artikel geven we informatie die je mee kunt nemen in je advies.

Foto van Redactie VeiligheidNL
Redacteur
Redactie VeiligheidNL

Wasmiddelen, cosmetica, kleding... In alle producten die je dagelijks gebruikt, zitten chemische stoffen. Normaal gesproken zijn chemische stoffen in producten niet gevaarlijk. Toch leven er in de maatschappij vaak vragen over de invloed van chemische stoffen op de gezondheid, vooral onder aanstaande ouders en ouders van jonge kinderen. Ook lees je soms onwaarheden. Het is dan ook belangrijk dat ouders met hun vragen terecht kunnen bij een betrouwbare partij. De belangrijkste informatie en adviezen vind je hieronder. Voor verdere info verwijzen we naar de website waarzitwatin.nl.

Chemische stoffen zijn nuttig

Voorbeelden van alledaagse producten met chemische stoffen zijn persoonlijke verzorgingsproducten, speelgoed, kleding en was- en schoonmaakmiddelen. Je staat er niet altijd bij stil dat chemische stoffen in producten nut hebben. Ze maken ons leven makkelijker. Zo zorgen chemische stoffen er bijvoorbeeld voor dat dagcrème langer houdbaar is, dat regenlaarzen soepel blijven, dat vingerverf leuke kleuren heeft en haar lekker ruikt na het wassen.

Bij normaal gebruik zijn producten veilig

Vaak leven er in de samenleving vragen over de schadelijkheid van chemische stoffen. Bijvoorbeeld ‘Kan ik verven als ik zwanger ben?’ of ‘Kan het kwaad als mijn kind onder de viltstift zit?’. Weet dat alle chemische stoffen die in de winkel of via Nederlandse webshops te koop zijn, veilig moeten zijn. Producten moeten voldoen aan wettelijk vastgestelde veiligheidseisen. Hierbij is het wel belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzingen van het product op te volgen. Deze staan op het etiket. Bij verkeerd gebruik kunnen chemische stoffen in producten risico’s opleveren.

Zolang je producten gewoon gebruikt, zijn ze niet schadelijk voor je gezondheid. We moeten onze kinderen dus geen slijm laten maken van lenzenvloeistof. Of peuters letters laten schrijven met scheerschuim. Daar zijn deze producten niet voor bedoeld en dat kan onveilig zijn.

Joke Herremans

Hoofd afdeling consumenten en productveiligheid van RIVM

Let op, voor webshops van buiten de Europese Unie kunnen andere veiligheidseisen gelden. Er is dus kans dat ze niet voldoen aan de Europese wetten en dat de producten, zelfs bij normaal gebruik, onveilig zijn. Dit risico geldt ook als een Nederlandse webshop werkt met dropshipping, waarbij de webshop de bestelling bij een andere leverancier plaatst, die in een ander land binnen of buiten de Europese Unie gevestigd kan zijn. Deze leverancier stuurt het product dan op. Hierdoor kan de webshop de kwaliteit niet controleren.

Geloof niet alle verhalen over chemische stoffen

Soms gaan er verhalen over chemische stoffen rond die niet waar zijn. Bijvoorbeeld online op fora. Het is belangrijk om niet alles wat daar staat te geloven. Zo zit er bijvoorbeeld geen asbest in tampons, veroorzaken aluminiumzouten in deodorant geen kanker, is lippenbalsem bij normaal gebruik veilig en zijn natuurlijke producten niet altijd beter. Raadpleeg altijd een betrouwbare bron om informatie te controleren. 

Waarzitwatin.nl

Meer tips voor ouders, vind je op Waarzitwatin.nl, hét platform met betrouwbare informatie over chemische stoffen in producten.

Over WZWI

Waarzitwatin.nl is ontwikkeld door VeiligheidNL en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid een Milieu (RIVM), in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Samenwerken op dit onderwerp?

Thema

Veilig Productgebruik

Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder