Veilig Productgebruik
Welk vuurwerk zorgt voor welk vuurwerkletsel
Tijdens de jaarwisseling raken nog altijd veel mensen gewond door vuurwerk. Om te onderzoeken welk vuurwerk nu precies de oorzaak is van de vuurwerkletsels is een onafhankelijk onderzoek gewenst. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft VeiligheidNL gevraagd om onderzoek te doen naar de toedrachten van vuurwerkongevallen en de typen vuurwerk die vuurwerkletsels veroorzaken.
Dit onderzoek doen wij met medewerking van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA), de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) en InEen (vereniging voor organisaties voor eerstelijnszorg). De NVSHA, de NVT, InEen en VeiligheidNL vragen samen alle dienstdoende SEH en NVT artsen en verpleegkundigen op SEH-afdelingen en huisartsenposten om bij te houden hoeveel vuurwerkslachtoffers zij behandeld hebben op 31 december en 1 januari. Tevens vragen zij aan artsen en verpleegkundigen om per vuurwerkslachtoffer een korte vragenlijst in te vullen:
Vragenlijst HAP
Registratie SEH
Dit onderzoek onder vuurwerkslachtoffers betreft geen wetenschappelijk onderzoek, maar beleidsadviserend onderzoek voor preventie. Een niet-WMO-plichtig verklaring is afgegeven door de METC van het AMC. Voor gegevensuitwisseling tussen SEH-afdelingen/huisartsenposten en VeiligheidNL zijn overeenkomsten afgesloten, de gegevensuitwisseling vindt plaats volgens het protocol gegevensverwerking vuurwerkletsel-registratie.
Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met Susanne Nijman (s.nijman@veiligheid.nl), onderzoeker bij Veiligheid.
Neem voor meer informatie contact op met
In samenwerking met
InEen
NVSHA
NVT
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Veilig Productgebruik
Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.