Ga door naar hoofdinhoud
Volleybal Team Nevobo

VolleyVeilig erkend op niveau Effectief

De erkenning van het programma ondersteunt de eerdere onderzoeksresultaten naar de effeciviteit

Het warming-upprogramma VolleyVeilig is door de erkenningscommissie Sport & Bewegen erkend als interventie op het niveau Effectief. VolleyVeilig is ontwikkeld door VeiligheidNL en Nevobo in samenwerking met kinder- en sportfysiotherapeuten. Het programma heeft als doel om blessures bij volleyballers te voorkomen, in het bijzonder enkel-, knie- en schouderblessures.

De erkenning van het programma ondersteunt de eerdere onderzoeksresultaten naar de effeciviteit van de oefeningen bij de jeugd en de volwassen volleyballers, uitgevoerd door Amsterdam UMC en VeiligheidNL. VolleyVeilig is specifiek ontworpen voor trainers en coaches die volleyballers vanaf 8 jaar begeleiden. Het biedt een uitgebreid programma met meer dan vijftig oefeningen. Deze zijn gericht op het voorkomen van blessures door het versterken van corestabiliteit, verbetering van coördinatie, looplanding en snelheid. De interventie omvat seizoensgebonden trainingsschema's en een specifieke warming-up voor wedstrijddagen. VolleyVeilig duurt per keer ongeveer 15 minuten en is beschikbaar via volleyveilig.nl en de gratis VolleyVeilig app. 

In totaal zijn er ruim 100.000 volleybal spelers in Nederland. Hoewel er vanwege de coronajaren nog geen significante onderzoekscijfers beschikbaar zijn, levert het VolleyVeilig programma naar verwachting een belangrijke bijdrage aan de afname van het aantal blessures door volleybal. Bij de effectstudies die een heel seizoen duurden werd een blessurereductie behaald van 20%, wat bij seniorenteams gemiddeld 3 tot 5 minder blessures per seizoen betekent . Voor jeugdteams is er een afname gemeten van 40% in acute blessures, met een specifieke daling van 60% in het aantal arm- en schouderblessures. Deze veel beoefende sport is inmiddels verdwenen uit de top-5 van sporten met de meeste blessures.

‘Zeer bruikbaar voor beginnende en ervaren trainer’

De erkenningscommissie Sport & Bewegen spreekt over een keurig vormgegeven app en website, die zijn gekoppeld aan een heldere doelstelling.  Volgens de commissie lijken de materialen praktisch goed toepasbaar; zeer bruikbaar voor zowel de beginnende trainer als de ervaren trainer. De commissie vindt het verder positief dat de interventie is geborgd in de Nevobo-opleiding. Meer informatie over de erkenning lees je hier.

Victor Zuidema, programmamanager Sportblessurepreventie en mede-ontwikkelaar van VolleyVeilig over de erkenning: “We zijn er erg trots op dat AmsterdamUMC en Nevobo samen met VeiligheidNL voor zowel de jeugd als de volwassen volleyballers een effectief programma hebben kunnen ontwikkelen. De erkenning door de erkenningscommissie is een extra beloning voor al het geleverde werk en natuurlijk een stimulans voor het gebruik van deze effectieve interventie”. 

Houd spelers fit met het VolleyVeilig Zomerprogramma

Nu het zaalseizoen ten einde loopt, wisselen veel spelers naar beachvolleybal of nemen een pauze van volleybal. Maar hoe blijven spelers in vorm tijdens deze overgangsperiode? Het VolleyVeilig Zomerprogramma biedt uitkomst. Dit specifiek samengestelde programma bevat zes weken aan oefeningen voor volleyballers, ideaal voor het behouden van conditie en kracht in de zomermaanden. 

"Het is heel fijn dat er tussen de seizoenen door aanbod is, waardoor mijn spelers meteen belastbaar zijn aan het begin van het nieuwe seizoen. In voorgaande jaren merkte ik dat ze bij de start van het seizoen veel gevoeliger waren voor blessures. Dankzij VolleyVeilig zijn de spelers  sneller op een goed belastbaar niveau." - Trainer dames Tweede Klasse, omgeving Utrecht. 

De goede samenwerking tussen Nevobo en VeiligheidNL heeft VolleyVeilig naar dit niveau gebracht, reden te meer om de samenwerking te intensiveren met een samenwerkingsovereenkomst. 

"We werken al meer dan 15 jaar naar volle tevredenheid samen met VeiligheidNL. Hun wetenschappelijke kennis en de verbinding met universiteiten om deze kennis effectief toe te passen in onze volleybalwereld, zijn heel waardevol. We hopen met deze samenwerking een cultuurverandering in de sport teweeg te brengen.” - Jacqueline de Wit, Coördinator Opleidingen Nevobo. 

Bron foto: Ronald Hoogendoorn Fotografie.

 

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Victor Zuidema
Programmamanager
Victor Zuidema
Victor Zuidema is programmamanager voor de programma’s Sportblessurepreventie, Gehoorschadepreventie en Veilig Productgebruik.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Sportblessurepreventie

Elk jaar leiden miljoenen blessures tot sportverzuim van één of meerdere dagen. Eén op de vier geblesseerde sporters stopt zelfs volledig met de sport waarin ze hun blessure opliepen. Het thema Sportblessurepreventie zet zich in om ernstig sportletsel te voorkomen en Nederland aan het sporten te houden.

Meer over dit thema
placeholder